Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till kulturmärkning splittrar länsstyrelsen

Nu är det oklart vad som händer med Folkets hus i Fagersta.

Annons
Oklar framtid. ”Vi är öppna för förslag på olika typer av utveckling för byggnaden”, säger Christer Lindberg i Folkets hus styrelse

Efter fem år – nu är det klart. Folkets hus blir inte byggnadsminnesförklarat.

Tjänstemän inom länsstyrelsen var oeniga om Folkets hus i Fagersta. Men beslutet står nu fast: Det blir ingen byggnadsminnesförklaring.

– Jag har varit engagerad i Folkets hus i över elva år och har varit orolig hela tiden över vad som ska hända. Men som det känns nu var det här lika bra. Nu låter vi det vara som det är och försöker hålla i gång så mycket som det går, säger Pirkko Heikkinen i Folkets hus styrelse.

För fem år sedan lämnade föreningen Folkets hus in byggnadsminnesansökan. Fagersta kommun har varit tydlig med att inte vilja bekosta renoveringar av Folkets hus – som skulle följa på en byggnadsminnesförklaring.

– Nu när beslutet kom kände vi att det här kanske var lika bra. Vi hoppas på en fortsatt bra samverkan med kommunen, säger Christer Lindberg, kassör i Folkets hus-föreningen.

Marino Wallsten (S), kommunalråd, berättar att kommunen kommer att ta kontakt med föreningen för att diskutera Folkets hus framtid.

– Det är inte aktuellt att prata om nedläggning. Vi ska se över användnings-formerna och prata om vad som kan tänkas bedrivas där framöver, säger han.

Önskar kulturhus mer centralt

25 miljoner skulle det kosta att renovera Folkets hus. Det enligt en beräkning med flera år på nacken. ”Det skulle nog bli betydligt mer än så i dag”, säger Marino Wallsten (S).

Ett nytt kulturcentra i Fagersta är under utredning och ett förslag väntas i juni.

Både politiker och tjänstemän verkar mest intresserade av att ordna ett nytt kulturhus i centrala Fagersta. ”Det pågår diskussioner om kulturcentrat. Vad de leder till vet vi inte än”, säger Wallsten.

Annons