Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neubert plockar det bästa från två världar

Som elvaåring kom tyske Jens Neubert till Sverige med sin familj. På lördag firar han sin 70-årsdag och nästan 60 år i ”paradiset”.

Fagersta. Innan flytten från Tyskland 1953 fick Jens Neubert och hans familj höra att Sverige var paradiset på jorden. När bussen, efter 30 timmar på vägen, stannade till i Motala, möttes familjen av ett mörker och en kall vargavinter.

– Men det var spännande, lugnt och skönt, säger han och ler brett.

Att flytta från sitt hemland Tyskland till Sverige, var aldrig något problem för Jens Neubert. Han hade fått höra att Sverige var ett kungarike och även klarat sig utan krig i över 100 år.

Dessutom hade hans far fått arbete i Sverige och var redan på plats.

– Jag, min syster och mor åkte senare. Vi tog oss till Sverige genom en buss i kyrkans försorg, säger Jens.

Han minns att den långa bussturen, som till skillnad från dagens mer bekväma och snabbare resesätt, tog över 30 timmar.

Jens lärde sig språket snabbt, i alla fall vad han kan minnas. Till en början frågade han läraren på tyska och denne svarade på engelska.

– Jag förstod lite engelska men hade inte läst det i skolan mer än ett halvår. Men det gick att göra sig förstådd ändå på något vis.

Efter tre år i Motala flyttade de till Enköping där Jens senare utbildade sig till verktygsmakare och började på industriföretaget Bahco.

Fritiden tillbringade han tillsammans med vänner. Tack vare det umgänget lärde han känna Ulla som kom att bli hans tjej och senare fru.

Tillsammans har de två barn, dottern Susanne och sonen Stefan.

Jens tog tjänstledigt från arbetet på Bahco för att studera till fullfjädrad verkstadsingenjör i Eskilstuna.

I och med det såg han en lockande annons om att Seco Tools sökte serviceingenjör.

– Det såg kul ut och ett av kraven var att kunna bland annat tyska och det hade jag med mig gratis, säger han.

1977 gick flyttlasset till Fagersta och Malmvägen.

– Det var som att komma till Sverige på 1950-talet. Allt såg precis likadant ut som den gången vi klev av bussen i Motala. Det var charmigt, säger han.

På Seco Tools kom Jens att trivas mycket bra. Han fick resa en hel del och framför allt till tysktalande länder vilket även med åren utökande till hela Europa och norra halvklotet.

– Jag har alltid tyckt om att resa och besöka nya platser. Det var ett varierande arbete.

Bland annat bodde Jens tre månader i Japan och senare även Düsseldorf där han fick ett treårskontrakt på ett dotterbolag till Seco Tools.

– Det var inga bekymmer men vi gjorde ett klokt beslut att flytta tillbaka till Fagersta efter det att kontraktet tog slut. Vi har haft det bra här sedan dag ett, säger Jens som sedan 1987 bor i en villa i Uggelbo tillsammans med Ulla.

Läs hela reportaget om Jens Neubert i onsdagens papperstidning (14/11).