Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas letar crosstjuvarna på Facebook

När crossarna stals lade Niklas Landström ut en efterlysning på Facebook. Fort fick statusen över 300 delningar.

Annons
”Ibland har folk hittat sina crossar på sidor utomlands och fått hem dem”, säger Niklas Landström som råkat ut för inbrottstjuvar i garaget.

Måndag morgon klockan 06.00 den 22 september blev 19-årige Niklas Landström väckt av sin pappa.

Någon hade snott två crossar från garaget under natten.

– Jag var jättetrött och försökte somna om. Men det gick inte. Jag var jättearg och efter fem minuter gick jag ner för att kolla om något annat var borta, berättar Niklas Landström.

Tjuvarna hade lämnat kvar mycket, nästan allt. Men två av familjens crossar och en crosshjälm saknades. Kvar i garaget stod den tredje crossen och på väggen hängde en hjälm.

Han misstänker att nattens kraftiga blåst gjorde att tjuvarna kunde ta crossarna obemärkt. Några närboende hörde crossljud under natten. Dessutom syntes spår från när crossarna rullats över grannens gräsmatta innan motorerna startats.

Lördagen innan stölden befann sig Niklas Landström och hans bror i Surahammar och Västerås med crossarna. Dagen därpå körde de enduro i skogen. Niklas Landström tror att någon kan ha spanat in crossarna då eller vid annat tillfälle och sedan kollat upp registreringsnumren för att leta upp dem i Skinnskatteberg.

Tjuvarna tog sig in genom att bryta upp garagedörren med en kofot. Sedan har crosslåsen brutits upp. Efter händelsen är larm på gång att installeras, en bom ska sättas för dörren och crossarna låsas fast i golvet.

Över 300 personer har valt att dela det inlägg som han själv lagt ut och sedan har inlägget delats ytterligare över 80 gånger på Facebooksidan Stulna crossar hela Sverige, där Niklas Landström lagt inlägget.

Han hade önskat att polisen kommit och undersökt brottsplatsen.

– Men de sa att de inte kan göra något så länge det inte finns några spår, säger han.

Carl-Gustav Johansson, polis i Fagersta, är inte insatt i ärendet men säger att det är sällsynt att tekniker kommer och undersöker platsen om det inte med säkerhet finns spår eller vittnen.

– De resurserna finns inte. Då skulle vi behöva bygga ut verksamheten oerhört, säger han.

Men anmälningarna ligger vilande och tas upp igen om ny, intressant, information tillkommer.

Många kommentarer har strömmat in till Facebookinlägget om de saknade crossarna. Men några tips om var crossarna kan vara har inte kommit in den vägen ännu, även om Niklas Landström vet att många har kunnat hitta sina stulna crossar på det sättet.

Stöldgodset är värt uppskattningsvis 20 000 kronor. Den ena var renoverad för 7 000 kronor.

– Ibland tänker jag att man aldrig kommer få se crossarna igen. Men när man får in tips så får man förhoppningar. Jag hoppas att de finns kvar i Sverige, det blir enklare att hitta dem då, säger Niklas Landström.

Annons