Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Njut av vitala Helsingfors

Helsingfors utvecklas med sjumilakliv och hittar en allt mer
vital energi i kultur, mode, design och nattliv. Har man inte varit
här på några år blir det extra givande att återse denna både
välbekanta och annorlunda huvudstad.

- Varsågooda, lite bubbel är inte fel en dag som denna.

Servitören säger det på klingande finlandssvenska, den vackraste dialekt jag vet, och ställer ned två glas med champagne på bordet.

Att tillbringa en varm och solig eftermiddag på Café Strindberg, ett av Esplanadens mondäna utekaféer i Helsingfors, är inte det sämsta. Folk omkring oss dricker också champagne. Det gör bestämt även de äldre damerna på andra sidan gatan, där de sitter på sin picknick-filt i den långsträckta parken.

Levande kulturstad

Att dricka något på stadens huvudstråk Esplanaden och betrakta det förbipasserande folklivet är en given Helsingfors-klassiker. Måsarnas skrik, den omgivande jugendarkitekturen och spårvagnarnas rasslande är självklara tillbehör till denna upplevelse. I Helsingfors väger gamla traditioner som denna lite tyngre än i Sverige.

Men dagens Helsingfors har betydligt mer att bjuda på än bara klassiker. Man kan undra om det är dold avundsjuka eller ren närsynthet som hindrar oss från att se hur spännande huvudstaden i vårt östra grannland blivit.

Modernt och innovativt

Helsingfors 2013 är en modern, innovativ och levande kulturstad som världens resemagasin numera prisar för design, barer, restauranger, mode och shopping. De senaste tio åren har staden utvecklas med sjumilakliv. Från att ha betraktats som en lantlig avkrok i Europa vilar i dag en vital samtidskänsla över Helsingfors.

Så när vi reser oss lite motvilligt från våra soliga platser på Café Strindberg och vandrar den korta promenaden upp till stadens omtalade designdistrikt är det inte utan förväntningar.

Kända formgivare

Designdistriktet består av över tvåhundra småbutiker på tjugofem gator som säljer kläder, smycken, skor, möbler och mycket annat. Ingen butik liknar helt och hållet den andra. Kraften i den finska formgivningen lutar sig mot en rik tradition där Alvar Aalto är portalfiguren, men de flesta yngre designers går sina högst egna vägar. Att Helsingfors med glans var världens designhuvudstad 2012 bör man inte förvånas över.

Inspirerande butiker

Vi börjar med att besöka Designforum som samlar landets mest kända formgivare på ett ställe. Därefter vandrar vi förbi många inspirerande butiker, som Formverk, Adessin, Kati Lappalainen, Miun Shop, Pino och Edel City för att till sist hamna på Marimekkos affär på Uudenmaankatu. Marimekko har givetvis fler butiker i Helsingfors, men till denna lilla personliga affär kommer provkollektioner och tillfälliga plagg från modevisningar.

Promenaden avslutas på bästa sätt med köttbullar i konjaksås på Tori, en hemtrevlig lätt bohemiskt bistro med bord ute på det lilla torget Fredrikin Tori.

Skärgårdsturer

En annan av Helsingfors starka sidor som ofta förbises är att staden har skärgården mitt inne i city. Av de 315 öarna finns många inom synhåll från stadens centrala delar.

Ska man bara göra en skärgårdsutflykt från Salutorgets kajer är världsarvet Sveaborg ett självklart val. Det unika svenska befästningsverket från 1700-talet på åtta öar i inloppet till Helsingfors tjänar i dag många syften: Historisk sevärdhet, picknickställe, badplats och friluftspark. Dessutom är Sveaborg en charmig stadsdel med 800 invånare.

Ute på Sveaborg har vi en förträfflig eftermiddag. Vi vandrar på stigarna som ringlar över murkrönen, knallgula av blommande ginst, och ångrar att vi inte tog badkläderna med oss.

Gott om klubbar

När vi unnar oss en paus på ett av Sveaborgs kaféer och blickar ut över strösslet av öar vid horisonten börjar jag undra vilken europeisk huvudstad som ens kommer i närheten av ett panorama som detta.

På kvällen är vi tillbaka i stan. Vi äter på Olo, en raffinerad och prisbelönt gourmetkrog med nyfinskt kök och ett av de ställen som bestämt avvisar all samhörighet med de fördomar som säger att finsk mat skulle vara simpel och tråkig.

Sedan är det dags att släppa loss på finska. Mer än de flesta folk vet finnarna hur man festar och stadens nattliv har många och långtgående förgreningar. Bargatan Iso Roobertinkatu är en populär början på kvällen och vill man fortsätta ligger klubbarna tätt i centrum.

Kärvt och vänligt

För de verkliga nattsuddarna återstår alltid filmregissören Kaurismäkis två excentriska barer: på Corona tycks tiden stått stilla sedan 1950-talet ungefär som i hans filmer och ännu mer så på Kafé Moskva. Där hörs tal av Brezjnev i högtalarna vid stängningsdags. Två ställen som båda påminner om Helsingfors självt; uppriktigt vänliga på ett underfundigt vis och inte utan en kärv humor.

Fakta/Helsingfors

Allmänt

Gustav Wasa grundade Helsingfors 1550. Efter den ryska erövringen av Finland från Sverige och storbranden 1808 återuppbyggde ryssarna stadskärnan efter mönster från St Petersburg.

Att ta sig runt

Köp gärna Helsingfors-kortet som gäller för all kollektivtrafik.

Tidsskillnad

+ 1 timme.

Antal invånare

605 000 i innerstan. Tillsammans med orterna Esbo, Vanda och Grankulla har Helsingfors närmare en miljon invånare. Hela Finland har 5,3 miljoner.

Språk

Finska och svenska. Att Helsingfors är tvåspråkigt glöms lätt bort. De flesta finnar talar svenska sedan skoltiden, men många föredrar engelska för att kunna vara jämbördiga.

Resa dit

Flyg direkt från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Prisexempel: 776 kronor tur och retur från Stockholm med SAS. Färjor från Stockholm med Silja Line och Viking Line. Den som vill göra en lyxkryssning kan välja Silja Lines utmärkta A-hytter.

Valuta

Euro. 1 euro= 8,59 SEK

Prisnivå

Priserna i Finland ligger nära de svenska, men om man går några kvarter från centrum kan man hitta restauranger och kaféer som är betydligt billigare än motsvarande lägen i exempelvis Stockholm.

Säsong

Snarlikt Mellansveriges klimat. Vad gäller Helsingfors shopping och kafékultur är staden attraktiv året runt, men precis som i Sverige är det behagligast väder under maj till augusti.

Info

www.visitfinland.com. Turistbyrån i Esplanadens början har bra info, till exempel den lilla fyrkantiga utfällbara kartan Design District Helsinki.

Fakta/Helsingfors

Allmänt

Gustav Wasa grundade Helsingfors år 1550. Efter den ryskaerövringen av Finland från Sverige och storbranden 1808återuppbyggde ryssarna stadskärnan efter mönster från StPetersburg.

Att ta sig runt

Köp gärna Helsingfors-kortet som gäller för allkollektivtrafik.

Tidsskillnad

+ 1 timme.

Antal invånare

605 000 i innerstan. Tillsammans med orterna Esbo, Vanda ochGrankulla har Helsingfors närmare en miljon invånare. Hela Finlandhar 5,3 miljoner.

Språk

Finska och svenska. Att Helsingfors är tvåspråkigt glöms lätt bort.De flesta finnar talar svenska sedan skoltiden, men många föredrarengelska för att kunna vara jämbördiga.

Resa dit

Flyg direkt från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Prisexempel:776 kronor tur och retur från Stockholm med SAS. Färjor frånStockholm med Silja Line och Viking Line. Den som vill göra enlyxkryssning kan välja Silja Lines utmärkta A-hytter.

Valuta

Euro. 1 euro= 8,59 SEK

Prisnivå

Priserna i Finland ligger nära de svenska, men om man går någrakvarter från centrum kan man hitta restauranger och kaféer som ärbetydligt billigare än motsvarande lägen i exempelvisStockholm.

Säsong

Snarlikt Mellansveriges klimat. Vad gäller Helsingfors shopping ochkafékultur är staden attraktiv året runt, men precis som i Sverigeär det behagligast väder under maj till augusti.

Info

www.visitfinland.com. Turistbyrån i Esplanadensbörjan har bra info, till exempel den lilla fyrkantiga utfällbarakartan Design District Helsinki.