Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda eller inte? Här analyserar Per-Ols tränare säsongen hittills

Förlorade poänggörare, ett försvarsspel som brister och starkare motståndare. Där har ni Per-Ols tränares förklaringar till höstens tabellfacit i division 2. Här analyserar Pasi Leinonen och Per Eriksson sitt lags första halva av säsongen.

Per-Ols damer har blandat och gett den här säsongen. Laget har inkasserat fem vinster och tre förluster hittills i serien. De tre förlusterna har kommit mot just de lag som ligger före Per-Ols i tabellen. Och åsikterna går isär om det resultatet är tillfredsställande eller inte.

– Egentligen inte, eller hur ska man säga...det känns som att vi i vissa matcher inte kommer upp i den nivå vi ska ligga på. Vad det beror på vet jag inte, men vi har haft lite skador och sjukdomar. Vi har inte kunnat få med det lag vi skulle vilja ställa på banan. Samtidigt har vi i vissa matcher, om man ska prata om otur, inte haft de berömda marginalerna på vår sida och matchen har vägt över till motståndarnas fördel. Det är en bit kvar, så förhoppningsvis kan vi höja oss i höstens sista match mot Surahammar och ta nya tag efter årsskiftet. Vi har mer att ge, säger tränaren Pasi Leinonen.

Per Eriksson:

– Jo, vi måste vara nöjda. Det är kanske någon enstaka match där det inte har fungerat. Som den mot Lillån (förlust med 10–3). Spelmässigt gjorde vi det bra, men de gjorde mål på varenda chans. Samma sak med VIB hemma. Det kändes som att vi hade dem, men sedan gjorde de mål när de blev fulltaliga, säger han.

Till den här säsongen lämnade de viktiga poänggörarna Linn Eriksson, Anna Dömstedt och Sofia Olander laget och skapade stora hål i truppen. Lägg därtill att de två främsta poänggörarna från i fjol, Linnea Berggren och Malin Hellblad, inte har producerat lika mycket som de brukar göra.

– Självklart är de (den förlorade trion, reds anm) inte lätta att ersätta. Överlag har vi producerat för lite framåt, det är naturligtvis en anledning till att vi får kriga kopiöst och skapa fem-sex heta chanser innan vi gör ett mål. Det påverkar självklart resultatet i matcherna. Vi måste bli mer effektiva i avsluten och kanske vara lite hetare i anfallszonen när vi kommer till lägen, säger Leinonen.

– Både Linn och Anna gjorde ju mycket poäng. Det är centrar vi har haft problem med och alla tre var ju centrar. Sedan fick vi Natalie (Olsson) skadad i första matchen och hon var ju också center, säger Eriksson och kommenterar Berggrens och Hellblads produktion:

– De ligger där de låg i fjol vid den här tiden. Men det är samma där, de har fått hoppa runt med olika centrar. Det fungerade skitbra med Natalie på försäsongen. Det tar ju ett tag att spela ihop sig.

Pasi, kan man lägga skulden på er tränare eller spelarna?– Det är en kombination, skulle jag säga. Vi är ett lag med spelare och ledare i både med- och motgång. Det går inte att skylla på en eller två spelare eller backar eller forwards.

Kumla IBK leder division 2 utan att ha tappat ett enda poäng. Där bakom ligger Västerås IBS och Lillån IBK, tre poäng efter Kumla. Per-Ols är ytterligare tre poäng efter i tabellen. Mot de tre topplagen har det blivit idel förluster för Per-Ols. 6–2 mot Västerås, 10–3 mot Lillån och 7–3 mot Kumla.

Är det en svårare serie i år än i fjol?– Ja, jag upplever det, säger Leinonen och fortsätter:

– Tittar man tillbaka de senaste två-tre åren har topplagen blivit avsevärt bättre. Kumla och Lillån har höjt sig rejält. De har före detta division 1-spelare och elitspelare, så självklart höjer det nivån. De har lite andra förutsättningar att fylla på med folk. Örebro är ju en universitetsstad, så urvalet blir större. Det är samma sak med Västerås, de har många mindre ställen att plocka från. Det är oerhört svårt för en kommun som Fagersta att kunna hävda sig. Jag tror att Kumla går igenom serien mer eller mindre obesegrade. Förutom mot oss då. Men Lillån och VIB ska vi kunna rubba, absolut.

– Toppen är jämnare. Det är fyra-fem lag, Rönnby är ju också med där. Sedan är det en väldig skillnad nedåt. Och toppen är också bättre än i fjol. Kumla är otroligt starka, de har tre kedjor som de går runt på som bara maler på, säger Eriksson.

Kan ni slå dem?– Ja, om vi har lite flyt. Men då måste vi ha en fruktansvärt bra dag och göra mål på våra chanser. Det är tre poäng upp till Lillån och VIB. Kumla blir nog svåra att rå på (i tabellen), men det är två kvalplatser. Ännu har vi inte gett upp.

Är ni bättre eller sämre som lag i år än i fjol?– Det är svårt att säga. Visst, vi har tappat några tongivande spelare, men samtidigt är vi kanske bättre sammansvetsade i år. Alla har lärt känna varandra bättre. Vi har fortfarande ett oerhört ungt lag för att vara ett topplag i division 2, säger Leinonen.

– Vi håller samma klass. De yngre har tagit ett till steg. Men toppen i serien är bra, alla lag har förstärkt, säger Eriksson.

Så vad måste ni göra för att höja er nu när serien vänder?– Vi måste fullfölja och göra hundraprocentiga arbetsinsatser, det är det som krävs. Vi är ibland lite för snälla och lite för avvaktande i vissa situationer. Rent allmänt måste vi bli hetare i alla situationer, säger Leinonen.

– Vi måste spela rakare. Vi är lite omständliga med bollen. Vi har inte fått tryggheten i och med att vi har haft skador och sjukdomar och har fått ändra om hela tiden, säger Eriksson.

Var hamnar ni i serien?– Tvåa. Vi måste tro på det, säger Eriksson.