Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loreen till VLT om Mellocomebacken: "Bestämde mig igår"

Artikel 1 av 22
Melodifestivalen 2017
Visa alla artiklar

Loreen har inte haft några planer på att delta i Melodifestivalen igen. Men igår ändrade hon sig. Idag, onsdag 30 november, var hon SVT:s skräll när nästa års artister presenterades. "Jag bestämde mig igår", berättar hon för VLT och skrattar lite.

Annons

På onsdagsförmiddagen var Melodifestivalcirkusen igång igen. SVT hade presskonferens med alla artister, och till och med Charlotte Perellis comeback skuggades av att Loreen var med.

– Jag hade nästan glömt bort hur det är, säger Loreen till VLT när hon byter några ord på telefon efter flera timmars pressträff.

Samtidigt förstår man att ståhejet inte mäter sig med bevakningen inför och efter Eurovision song contest 2012. Då vann hon tävlingen i Baku i Azerbajdzjan med låtern "Euphoria".

Varför är du med i Melodifestivalen igen?

– Jag bestämde mig igår. Jag har från början sagt att jag inte kommer vara med igen, jag har sagt nej. Har jag inget att säga, att ge, i det här forumet, har jag som person inget behov av att vara med.

– Men så för två veckor sedan skrev jag den här låten ihop med de tre andra, säger Loreen.

Den heter "Statements", budskap eller yttrande. De "tre andra" är Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb som bland annat skrivit "Heroes" ihop med Måns Zelmerlöw och som vann både Melodifestivalen och Eurovision song contest 2015 .

Christer Björkman som är artistansvarig för Melodifestivalen fick nys om att låten skrivits. Frågan ställdes, men Loreen bestämde sig alltså inte förrän i går kväll.

– Låten är byggd på många och långa samtal, mellan goda vänner, vi umgås privat. Den kommer ur ett samhällsengagemang.

Hur skulle du beskriva "Statements"?

– Den handlar om hur man kan använda konstnärsskapet, hur man kan påverka. Vi vill gärna vara ett "light in the tunnel". Den är något helt annat än vad de andra låtskrivarna har gjort tidigare, och något helt annat än vad jag har gjort tidigare.

Den 25 februari tävlar Loreen i Skellefteå, men innan dess är det jul. Loreen "bor lite här och där" säger hon. Eftersom hon tillbringar mycket tid i studior är hon ofta i Stockholm. Men hon bor också en del på Gotland. Julen tillbringar hon med familjen i Västerås.

En av debutanterna i 2017-års melodifestival är Anton Hagman från Västerås.

– Jag tycker att han ska ha så kul som han bara kan! Och acceptera att han i det här stora evenemanget inte kan styra något annat än sitt eget framträdande. Det ska han fokusera på. Det kommer gå bra för honom.

Annons