Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norberg redo för årets skidfest

Regn, plusgrader och stor brist på snö. Länge fanns risken att det inte skulle bli något Engelbrektslopp i Norberg. Här berättar Sven Bergman om oron och den annalkande skidfesten i helgen.

De träffas dagligen på ett eller annat sätt. De som håller i alla trådar och ser till så att Engelbrektsloppet blir av varje år. I möte efter möte sitter de och går igenom vad som är gjort och vad som behöver göras inför loppet.

Ordföranden Sven Bergman och har den senaste tiden haft en växande oro i kroppen. Länge var det osäkert om loppet skulle kunna genomföras alls.

– Det handlar om var vi skulle få tag på snön. Det har ju inte funnits så mycket. Och vi måste även skaffa transportmöjligheter när vi väl har snön. Det är väldigt mycket detaljer. Hela apparaten är så omfattande, säger han.

Har det varit ett tyngre arbete med allt i år?– Nej, inte på grund av snöbristen. Men det har varit lite mer nervöst förstås eftersom det regnade så långt in på året. Rent fysiskt är det inga problem, men nerverna... Vi var inte pessimister, men vi hade funderingar om det skulle finnas någon snö.

Vanligtvis har det varit självklart att hämta den behövda snön från flygfältet, travbanan och fotbollsplanerna som finns. Men nu har det ju inte snöat så mycket och därför har man också fått åka till Fagersta för att hämta snö. Plus att en del konstsnö kommer att ligga i spåren runt Håberget i helgen, blandat med natursnö.

Hur känns lösningen med att köra ett varvlopp?– Det är en marknadsmässig fördel att köra loppet. Det skulle vara dålig policy att ställa in. Åkarna har betalat pengar och då skulle vi behöva betala tillbaka hälften om de inte blev av. De skulle kanske känna sig lurade. Vi gör allt vi kan för att få till ett lopp. Det är helt klart mycket bättre att köra det så här än att ställa in.

Finns det risk att det blir trångt när det ska varvas?– Jo, det är ett problem. Men det är tre spår och det ska vara så brett att man kan köra om utanför spåren också. Man ska ha motionärer till höger och eliten till vänster.