Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norberg utklassar hela länet – i klassrummet

Norbergs kommun hamnar på plats 15 när SKL rankar landets bästa resultat i grundskolan. Fagersta och Skinnskatteberg får nöja sig med en 257:e respektive 262:a plats.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, undersöker varje år hur väl kommunerna uppfyller sitt kunskapsuppdrag i ”Öppna jämförelser i grundskolan”. Årets rapport är ett bra besked för Norberg, som rankas som landets 15:e bästa kommun sett det till högsta sammanvägda resultatet för läsåret 2012/2013.

Kjell Andersson, rektor på Centralskolan i Norberg, ser positivt på utvecklingen.

– Vi är stolta och tycker det är jättekul. Vi har legat lågt i många år, och har för bara några år sedan varit lägst rankad av alla kommuner.

En förklaring till den starka trenden rör elevernas attityd till lärande, menar han.

– Det handlar om hur man som elev ser på det, att man tycker det är intressant och roligt, och om att få elever och lärare att samverka.

Helene Blomgren är rektor på Risbroskolan i Fagersta. Hon ser en förklaring till kommunens låga placering.

– På tre år har det nästan ökat med 100 elever i klass 7-9. Det tar tid och energi att hjälpa och stötta alla barn, där många är nyanlända och saknar skolbakgrund. Vi skyller inte bara på det, men det är ett konstaterande.

Hon fortsätter:

– Det klart vi vill granska oss själva och se hur vi kan nå alla elever.