Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 kronor mer i månaden

Nu satsar Norbergs kommun på höjda löner för förskollärare, lärare och sjuksköterskor. "Det känns ju jättebra", säger läraren Johanna Norberg Lindgren.

Annons
”Det var ju en ganska stor fråga i valrörelsen. Det är lätt att lova, svårare att hålla. Så det känns positivt att de satsar”, säger Johanna Norberg Lindgren, lärare på Centralskolan i Norberg och engagerad i Lärarförbundet.

Norbergs kommun har bestämt sig för att i budgeten för 2015 till 2017 satsa 600 000 kronor per år för att höja lönerna mer för förskollärare, lärare och sjuksköterskor. Det är svårrekryterade grupper.

– Det räcker inte med höjda löner. Men det är en viktig faktor, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Höjningen innebär 500 kronor extra i månadslön från och med januari 2015.

– Vid förra årets lönerevision låg procentsatsen ganska lågt. Så det här känns ju jättebra, verkligen kul, säger Johanna Norberg Lindgren, lärare för årskurs 4 till 6 på Centralskolan i Norberg och ordförande i Lärarförbundets lokala styrelse.

Både hon och fritidspedagogen Carina Bergman, vice ordförande i Lärarförbundets lokala styrelse, tror att löneökningen kan ha en positiv inverkan på att få personer att vilja jobba i Norberg i stället för i någon av grannkommunerna.

Norbergs kommun lade ett stort balanspaket 2012 för att få en stabil ekonomi. Det är den frukten som nu skördas.

– Det är ett enträget arbete som ligger bakom. Vi är en jättestor Atlantångare som behövde några justeringar och nu är vi äntligen på rätt kurs, säger Åsa Eriksson.

Annons