Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren överklagar friandet för hets mot folkgrupp

Kammaråklagaren Fredrik Sandberg kommer överklaga den friande domen mot Stefan Vestling (SD). "Uppenbart att han vill smutskasta", säger Sandberg.

Annons
Stefan Vestling företräder Sverigedemokraterna och är invald i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Norberg.

Norbergspolitikern Stefan Vestling friades i tingsrättens dom efter att han åtalats för hets mot folkgrupp.

Stefan Vestling har, som Fagersta-Posten tidigare berättat, publicerat ett inlägg på Sverigedemokraterna i Norbergs Facebooksida, där det bland annat stod att det för muslimer som bor i Sverige är tillåtet att våldta kvinnor eftersom det enligt Koranen är en muslimsk rättighet. Det publicerade inlägget hade även formuleringar som ”kåta muslimer” som har ”sjuka, djävulska lustar”.

Stefan Vestling har uppgett att hans syfte med inlägget var att lyfta fram, som han anser, stötande innehåll i islam.

Tingsrättens bedömning, att det inte varit motiverat att inskränka Stefan Vestlings yttrandefrihet och att inlägget faller inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri debatt, är helt fel, tycker kammaråklagaren Fredrik Sandberg, vid Åklagarkammaren i Västerås.

- Jag anser, precis som tingsrätten själv skriver, att han kunde uppnått sitt syfte utan att missakta muslimer som grupp. Yttrar man sig på det kränkande sättet anser jag inte att det är något som bör bemötas i en fri debatt, säger Fredrik Sandberg och fortsätter:

- Uppsåtet har inte varit fri debatt, utan att kränka. Det är alldeles uppenbart att han vill smutskasta. Jag kommer överklaga. Hovrätten måste få pröva fallet.

Annons