Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kvinnor väljer att starta eget

År 2012 registrerades 3 310 kvinnliga företag i Västmanland. Det är en ökning med 23 procent jämfört med 2 681 företag 2006. Ragna Emet i Norberg är en av nyföretagarna.

Annons
Ragna Emet driver leksaks- och hobbyaffären Pias Skattkammare i Norberg sedan 2011. Antalet kvinnliga företagare ökade i länet mellan 2006 och 2012, enligt ny statistik från SCB.

Ny statistik som Tillväxtverket har beställt av Statistiska centralbyrån, SCB, visar en ökning av kvinnligt företagande med 34 procent i hela landet mellan åren 2006 till 2012. Bland männen ligger företagandet i stället på en ökning på 19 procent.

Gunilla Thorstensson jobbar på Tillväxtverket och är ansvarig för att genomföra regeringsuppdraget att främja kvinnors företagande. Hon ser siffrorna som starka.

– Det har generellt varit tuffa år med finanskris och lågkonjunktur, så sett från det är det starka siffror vi ser, säger hon.

Det finns stora skillnader mellan antalet företag som drivs av kvinnor i olika län. Skillnader finns också gällande omsättning och antal anställda. Olika län har olika utmaningar i att nå tillväxt.

– Det kan skilja stort beroende på vart någonstans i landet du bor, säger Gunilla Thorstensson.

– Just nu arbetar vi med en strategi om hur kvinnor och män ska få tillgång till finansiering, rådgivning på lika villkor. Det handlar om att samhällets resurser i mycket högre grad går till företag inom mansdomineraden branscher som tillverkning och industri. Denna strategi för företagsfrämjande på lika villkor kommer vi att överlämna till regeringen i mars, säger hon.

En av dem som bidragit till fler kvinnliga företag är Ragna Emet från Norberg med sin leksaks- och hobbybutik Pias Skattkammare.

– Jag har arbetat inom barnomsorgen sedan 1979 men alltid velat testa på att driva eget, säger hon.

I maj 2011 öppnade hon butiken Pias Skattkammare.

– Namnet omfattar innehållet. Här vill jag att det ska finnas det mesta som kan gynna den lokala handeln. Det finns allt från hobbyprylar till leksaker och kläder, säger hon.

Centrala Norberg är unikt i sig, då det är fler företag som drivs av kvinnor än av män.

– Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Men allt snack på stan är inte skitsnack, utan om man väljer att lyssna så är det lätt att ta in vad folk här saknar. Och det är nog det vi har gjort. Man vill vara med och bidra till att fler slipper åka iväg för att handla och därför så kanske man väljer att våga satsa lokalt. Att lyssna på vad kunden behöver just här, säger Ragna Emet och visar upp ett förstoringsglas med inbyggd ficklampa.

– Det är ett av alla exempel, säger hon och skrattar.

Ragna Emet berättar att hon har över 50 olika leverantörer.

– Visst, det är lite rörigt. Men jag vill kunna försöka hjälpa mina kunder att få fram vad de söker. Jag kan inte lova någonting men i alla fall göra mitt bästa på att försöka ta in vad som efterfrågas, säger hon.

Ragna Emet tycker att det går bra att driva eget, men hoppas få en handikappanpassad entré.

– Jag vill att alla ska kunna ta sig in i butiken utan krångel.

Annons