Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Eriksson om Norbergs historia

Fagersta-Posten bad Åsa Eriksson (S) att berätta om sin syn på dåtiden, nutiden och framtiden med anledning av Fagersta-Postens reportageserie med samma tema.

Annons
Åsa Eriksson (S) ger sin syn på dåtiden, nutiden och framtiden i Norberg.

Vad tycker du är mest värt att lyfta fram ur din kommuns historia?

– Framför allt järnets historia genom alla tider. Hur järnframställningen i Norbergs bergslag bidrog till Sveriges välstånd och hur den bidrog till att vi importerade kompetens och arbetskraft. Det ligger till stora delar till grund för vad Norberg är i dag. Det finns en röd tråd i historien från tusentalet fram till i dag och det är järnframställningen, säger Åsa Eriksson.

Hur har historien format dagens samhälle?

– Dels så tror jag att vår historia och våra kulturmiljöer har bidragit till den stolthet som finns över Norberg. Vi har i alla tider varit öppna för influenser och kompetens utifrån och kan dra nytta av det än i dag nu när vi har grannar från jordens alla hörn. Och så tror jag att det finns en ta-sig-församhet i Norberg som också har sitt ursprung i vår historia, man är van att gå samman och göra saker och det är en viktig del i Norbergs själ även i dag.

Hur märks kommunens historia i dag?

– De största privata arbetsgivarnaför norbergare är stålföretagen i Fagersta och Avesta, många pendlar och jobbar där. Sen har vi precis fått en utredning om hur vi ska dra nytta av vår historia turistiskt och då lyfts järnet och dess betydelse fram.

Vad kan man lära av historien när man blickar framåt?

– Vi har lärt oss att vi måste vara förberedda på strukturomvandlingar. När man slutade med gruvbrytningen var det en jättestor omställning i samhället som tog lång tid att hantera. Det kommer nog ske stora förändringar även i framtiden, och då måste vi vara beredda att ha beredskap och flexibilitet. Det är bra och viktigt att ha ett mångfacetterat näringsliv som tillsammans formar samhället. Detsamma inom kulturen och besöksnäringen, det blir väldigt tydligt med Elsa Andersons som var otroligt viktigt för Norberg. Nu ser man vilken effekt det får på samhällslivet och näringslivet när Elsas inte finns. Det är viktigt att vi har flera ben att stå på.

Läs reportaget om Norbergs historia:

När Norbergs välfärd var en angelägenhet för hela riket

Annons