Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsas utmaningar i riksdagen

Under tisdagen började riksdagsåret officiellt för Åsa Eriksson (S). De kommande sex månaderna kommer att bjuda på utmaningar i takt med att temperaturen i utrikespolitiken går upp.

Annons

I drygt en månad har Åsa Eriksson varit ledamot i riksdagens utrikesutskott. Som Fagersta-Posten tidigare skrivit om ska hon vikariera för Olle Thorell (S) från Surahammar som är föräldraledig under sju och en halv månader.

Läs mer: Åsa Eriksson gör inhopp i riksdagen

Riksmötets högtidliga öppnande brukar i mellanvalstider inte ha större överraskningar men i år levererade statsminister Stefan Löfven beskedet på slutet av regeringsförklaringen att Anna Ekström, tidigare generaldirektör för Skolverket, blir gymnasie- och kunskapslyftsminister. Något som Åsa Eriksson var väldigt positiv till.

Efter regeringsförklaringen var det dags för mingel i den så kallade sammanbindningsbanan i gamla riksdagshuset. Därefter konsert för ledamöterna i konserthuset.

Läs mer: Thorell om Erikssons inhopp

Dagen efter fortsatte arbetet i utrikesutskottet för Åsa Eriksson med en resa till Finland.

– Min förhoppning är att få åka på konferens i FN men inget är inplanerat. Jag tänker också bjuda utrikesminister Margot Wallström (S) till Norberg på ett öppet seminarium, säger Åsa Eriksson.

Under onsdagen började också den allmänna motionstiden som brukar vara två veckor. Då ska ledamöterna lämna in alla sina motioner för det kommande året.

Åsa Eriksson har fyra stycken motioner som hon planerar att lämna in. Den första handlar om att utveckla Strömsholms kanal, den andra om digitalisering och den tredje om nyanländas etablering.

– Och den fjärde handlar om E18 som vi måste bygga ut till två plus tvåfilig väg hela vägen. Det är för många olyckor från Västjädra fram till Köping, säger Åsa Eriksson.

Dessutom innebär arbetet i riksdagen en hel del skillnader mot tidigare.

– Två skillnader har jag sett. I riksdagen är vi ganska långt från medborgarna. Än så länge är det bara två medborgare som har mejlat medan i Norberg hör folk av sig hela tiden. Det är en nackdel då till skillnad från i Norberg är man lite långt bort från de man påverkar.

Den andra stora skillnaden tycker hon är att det finns betydligt mycket mer personal i Riksdagen som servar ledamöterna.

Det finns gott om saker att diskutera i utrikesutskottet kommande halvår. Brexit, handelsavtalet mellan USA och EU, flyktingfrågan och även säkerhetspolitiken för att nämna några.

– Jag är en FN-vän även om FN som organisation har sina problem och tillkortakommanden. Men jag kan inte se att det finns någon annan väg att gå än samverkan och samarbete, säger Åsa Eriksson.

Läs mer: Nya kommunalrådet hoppas göra avtryck

Annons