Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagens gruvmiljöer blir ämne för konferens

Med Bergslagens gruvmiljöer som utgångspunkt ska en konferens hållas om hur kulturhistoriska värden fungerar som en kreativ kraft i samhällsutvecklingen. Norberg ska vara ett av exemplen.

Annons

Kulturmiljö som framgångsmotor är temat när Riksantikvarieämbetet ordnar en inspirationsdag utifrån regionala exempel i Bergslagen. Till konferensen, som sker i Stockholm den 1 februari, så kommer bland andra Peter DeBrine från Unescos världsarvscenter att närvara.

Hur kulturmiljöer kan bidra till en hållbar samhällsutveckling är en fråga som ska behandlas på konferensen. Unescos världsarvscenter har tagit fram en metod för hållbar turism vid världsarv och andra kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Metoden understryker vikten av att lyssna till och involvera lokalsamhället.

Flera representanter från arbetsgruppen ”Strategi för hållbar turism” delar med sig av erfarenheterna från Bergslagen, bland annat Åsa Eriksson och Catarina Karlsson från Norbergs kommun. Även representanter från Filipstad och Stripa gruvmiljö ska delta.

Vid Mossgruvan i Norberg ligger Norbergs gruvmuseum. Arkivbild.

Under åren 2014-2016 har Riksantikvarieämbetet haft regeringens uppdrag att utveckla, samla och sprida goda exempel på hur kulturmiljöer kan vara en viktig resurs i nya och befintliga gruvsamhällen i Bergslagen. Regeringsuppdraget ska slutrapporteras i mars 2017.

Inspirationsdagen i Stockholm ska fungera som en uppsamling av många goda exempel som framkommit i arbetet.

Annons