Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om budget får vänta till december

På grund av osäkerheterna med budgeten för 2017 beslutade Norbergs kommunfullmäktige att skjuta upp frågan till nästa möte i december.

Annons

Före beslut om budgeten skulle tas så drog ekonomichef Karolina Berglund kort igenom hur Norbergs kommun påverkas av att SCB ändrat hur de räknar underlagen till kostnadsutjämningen. Eftersom förändringen kommit så sent som i oktober har inte ändringen funnits med i budgetförslaget fullmäktige hade att ta ställning till.

Åsa Eriksson (S) berättade att hon tagit upp frågan med finansminster Magdalena Andersson (S) och Ardelan Shekarabi (S) men fått till svar att de inte kan gå in och styra hur tjänstemännen gör.

– Det har varit vedertagen kultur att man får tid på sig att anpassa sig när sådana här förändringar görs. Men det finns ingen sån regel. Det svar som jag fått hittills är att regeringen tillsatt utredning om utjämningssystemet men den kommer med svar 2018, säger Åsa Eriksson.

Läs mer: Inga marginaler i Norbergs nästa budget

Fullmäktige beslutade att SCB:s ändringar ska överklagas men det råder oklarheter om vart överklagan ska skickas. Vilket är något som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, får återkomma om.

Vad gäller beslut om Norbergs budget yrkade Gunilla Persson (S) på att skjuta upp den.

– Med hänvisning till den osäkerhet som råder och det skarpare läge det blivit för att få budgeten att gå ihop så yrkar jag på återremiss budgeten till kommunstyrelsen, säger Gunilla Persson.

Vilket fullmäktige antog. Budgeten tas upp igen den femte december.

Läs mer: Ny beräkning slår hårt mot Norberg och Fagersta

Läs mer: Åsa Eriksson (S) vill ha svar av ministern om utjämningen

Annons