Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Norberg får kvarts miljon för att hjälpa nyanlända in i samhället

Statliga Kulturrådet delar ut 250 000 kronor till biblioteket i Norberg för ett integrationsprojekt.

Annons

Kulturrådet fördelar runt 10 miljoner kronor till 51 projekt i landets alla län, pengar som ska gå till biblioteksverksamhet för nyanlända och asylsökande.

– Tanken är att stärka bibliotekens roll som demokratiska arenor där människor med olika bakgrund kan mötas, ta del av kunskap, litteratur och kultur, förklarar Anna Ringberg, handläggare på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

– Det kan handla om bokbussar, besök på asylboende och pop-up bibliotek. Många bibliotek skapar möjligheter för möten mellan nyanlända och svenskar på orten.

Biblioteket i Norberg får 250 000 kronor till projektet "Världen i Norberg".

Projektet "Världen i Norberg" ska pågå i ett år och biblioteket kommer under den tiden att halvtidsanställa två personer som har arabiska och persiska språkkunskaper. Aktiviteter som högläsning, guidning till hur bibliotek fungerar och användandet av lexikon, ska ge de nyanlända och asylsökande ökade kunskaper och på så sätt bidra till att integrationen i samhället, skriver Norbergs kommun på sin hemsida.

– Vi är väldigt glada idag. Biblioteket kan med start 2016 och ett år framåt utveckla och förstärka verksamheten med nyanlända personer som bor i Norberg och har annat språk än svenska som förstaspråk. Språk, kultur, demokrati och digital delaktighet, är rubriker för projektets syften och målsättning. Projektet kommer att främst inrikta sig på barn men även verksamhet för vuxna, säger Pia Carlsson, bibliotekspedagog, i ett pressmeddelande.

De två projektanställda kommer också att vara behjälpliga i den dagliga biblioteksverksamheten – visa hur man lånar en bok, ansöka om förskoleplats med hjälp av e-tjänster och hjälpa till med översättning av material.

.

Enda övriga bibliotek i Västmanland att få del av Kulturrådets projektpengar var Arboga bibliotek som får 80 000 kronor till projektet "IT i praktiken", medan Köpings stadsbibliotek får 80 000 kronor på projektet "Läs lätt".

Köpings stadsbibliotek hade också ansökt om pengar till projektet "Ett flerspråkigt bibliotek" men detta fick avslag.

Annons