Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjurforsbor vill till Avesta

Bjurforsborna har tröttnat på att tillhöra Västmanland och vill gå över till Avesta och Dalarna.

Annons
Kent Lindström, Jimmy Löfgren och Ulrika Bojfeldt med barnen Oskar, Filip och Nova, Björn Andersson och Torbjörn Gustafsson tar gärna steget till Avesta från Norberg.

I förra veckan skickade Bjurfors samfällighet in en ansökan om att få ansluta byn till Avesta kommun. Det var samfällighetens årsstämma som tog beslutet.

– Det är det naturliga. Det är så nära, säger Inger Westerberg.

De är ett 40-tal medlemmar i samfälligheten och det var ett enigt beslut på årsmötet. Det är inte första gången som samfälligheten engagerar sig i frågan.

Kent Lindström berättar att på 70-talet röstade de i frågan och då ville en ansluta sig till Avesta. Resten ville tillhöra Norberg.

Läs mer: Avestas kommunalråd om Bjurfors önskemål

Vad är det som har hänt?

– Engagemanget är stort faktiskt och det beror på att det har kommit in yngre människor i byn. De har lite andra behov, säger Kent Lindström.

Det är numera gott om barn och ungdomar i Bjurfors. Norbergs kommun tar gärna emot barnen i sina skolor, men föräldrarna tycker att det är långt till Norberg och att Avesta är betydligt närmare, både geografiskt och socialt.

– Det är knöligt med skolan. Vi har ingen skolskjuts till Avesta, så vi får ställa upp och skjutsa, säger Björn Andersson, som har tre barn.

Att bussarna mellan Avesta och Norberg inte längre stannar i Bjurfors är en annan källa till irritation.

Sedan december går Bjurforsbornas gamla busslinje 500 längs riksväg 68 och inte in i byn.

Läs mer: Bussen till skolan försvinner 

– Man är fullständigt bilberoende. Värst är det naturligtvis på vintern, november till mars, säger Inger Westberg.

De tycker också att vården är tillkrånglad när de bor långt från sjukhus i Västmanland men har nära till lasarettet i Avesta.

När det är riktigt akut kan de använda sig av lasarettet i Avesta, men efter ett par dagar hänvisas de till sjukhuset i Köping.

Läs mer: Norberg vill behålla Bjurfors

När Avesta Tidning stämmer träff med ordföranden Kent Lindström för en intervju ansluter snabbt 16 andra Bjurforsbor för att visa sitt stöd och engagemang för att byta kommun och län.

Bjurforsborna har tagit kontakt med kommunalrådet Lars Isacsson och den 17 maj har de stämt möte.

– Vi får se vad kommunalrådet säger. Han kanske inte vill ha oss, säger Inger Westerberg.

Även i Norberg har det bubblat upp ett önskan om att få tillhöra Avesta kommun och Dalarna.

Läs mer: Insändare: Sätt kurs mot Dalarna

En Facebookgrupp har nyligen startats för att få Norberg att lämna Västmanland.

Gruppen som startades 14 april har 192 medlemmar. Den har skaffat sig en logga med en vit dalahäst med Norbergs kommunvapen på sidan.

369 år i Västmanland

Bjurfors tillhör Norbergs kommun och Västmanlands län. För ett par hundra år sedan var området en del av Dalarna. År 1647 meddelades det i ett kungsbrev att Norbergs bergslag och även Skinnskattebergs bergslag, som tidigare tillhört Dalarna, skulle vara en del av Västmanland.

Beslutet om att föra över Norberg till Västmanland togs under drottning Kristinas styre. Hon var Vasaättens siste regent och styrde landet mellan år 1644 och 1654.

Annons