Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmaterial föll ned över centrum

Räddningschefen om de förkolnade bitar som regnade ned i samband med att Elsa Anderssons konditori brann ned.

Annons
Niklas Karlsson städar upp vid kyrkan efter branden.

Norberg. På fredagsmorgonen låg det fullt med förkolnade brandrester i centrala Norberg.

Niklas Karlsson, som jobbar åt Svenska kyrkan, var en av dem som stod och krattade upp bitarna.

- Det är det här man får städa upp nu och det känns inte så kul. Det är sorgligt att Elsas brunnit, säger han.

Mats Jansson, räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, förklarar vad de flygande brandresterna är.

- Det är förkolnade små bitar från byggnaden. Det kan vara trä, bitar av papp från taket, byggnadsrester från väggar och så. Det kan egentligen vara vad som helst. Det har varit väldigt varmt och intensivt och väldigt många materialsorter har brunnit, säger han.

Varför far det iväg?

- Det är precis som när du eldar en hög med ris på gården eller i öppna spisen. Materialet som brinner förgasas och värmen gör att det blir stigkrafter i luften.

Han berättar att de glödande bitarna är brandfarliga och skulle kunna fått branden att sprida sig.

- Ja, under ogynsamma förhållande så kan det ske. Oftast så är ju taken som de landar på av tegel eller plåt. Men förr i världen när det var mycket trätak eller till och med grästak, då var risken för sådant här mycket större. Därför blev det ofta stadsbränder och så som vi har i vår historia.

- Nu bygger vi våra hus lite bättre, så de flesta rester som ramlar ner på tak slocknar strax efter att de ramlat ned, säger han.

Grannar i närliggande fastigheter till Elsa Anderssons konditori arbetade med att släcka de glödande bitarna under natten. Mats Jansson säger att det fanns fog för att göra det.

- Brinner det hos grannen finns det skäl att vara försiktig och kanske bevaka sin egen byggnad och hålla koll på vad som kommer flygande, så är det generellt. Det är ett bra råd till alla, säger han.

För att förhindra spridning av branden arbetade räddningstjänsten bland annat med att spruta vatten på närliggande byggnader.

- Utan vattenbegjutning, utan kylning, bedömer jag att det varit väldigt stor risk att vi hade fler byggnader brännskadade, säger Mats Jansson.

Annons