Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsas vänner ger inte upp

Elsa Andersons konditoris ägare Kristina Leijonhufvud går inte vidare med återuppbyggnaden. Hon är hoppfull att det finns en köpare som vill överta byggnationen.

Annons
Platsen för Elsa Andersons konditori står fortfarande tom.

Det var ett tungt besked till Norbergsborna som först rapporterades av P4 Västmanland.

Fagersta-Posten har tidigare rapporterat om de långdragna förhandlingarna mellan Kristina Leijonhufvud och försäkringsbolaget och senare den entreprenör som försäkringsbolaget valt ut.

Läs mer: Elsas byggs inte upp av nuvarande ägare

Vid 100-årsfirandet

av Elsas konditori för en månad sedan trodde de inblandade att de skulle kunna gå i mål och sätta spaden i jorden.

Men sedan dess har parterna inte kunnat komma överens om projektet.

– Det är ett beslut som har växt fram under en lång tid. Vi har insett att under de förutsättningarna vi har fått från försäkringsbolaget kommer vi inte klara att göra det här, säger Kristina Leijonhufvud.

Hon berättar att hon kommer att finnas till hands för att hjälpa en eventuell köpare till konditoriet som brann ner i augusti förra året.

– Jag kan inte utsätta min familj för den här pressen längre. Det är en fruktansvärd press som jag och min dotter varit under. Dels att vi inte vet varför och vem som har gjort det här och dels att vi inte kunnat komma i mål med det här ärendet. Det har tärt mycket, säger Kristina Leijonhufvud.

Läs också: Frånvaron av Elsas påverkar handlare

Lotta Gröning, engagerad i föreningen Elsas Vänner som har samlat in pengar till återuppbyggnaden, säger att styrelsen i föreningen tycker att det var ett bra beslut av Kristina Leijonhufvud att stiga av.

– Vi har all sympati med Kristina och hennes familj, vi önskar att Kristina inte skulle behövt gå igenom det här men nu tar vi nya tag. En dörr har stängts men ett fönster har öppnats, säger Lotta Gröning.

Läs också: Folkfest när Elsas fyllde 100 år

Elsas vänner har inte gett upp meddelar hon. De letar nu efter en köpare men de behöver hitta någon snabbt berättar Lotta Gröning.

– Kristina hade kunnat ta försäkringspengarna och dra men hon vill att Elsas återuppbyggs. Får vi tag i en köpare som kan ta huset och någon som tar kaféverksamheten. Det är två olika verksamheter. Då får de tillgång till försäkringspengarna så det blir inga jättestora summor, säger hon.

– Vi har haft intressenter som har varit villiga att lägga in stora belopp som delägare men det har varit så stora belopp att vi lika gärna kunde ha sålt ändå. Nu ska vi se om de är kvar och givetvis jobbar vi på lösningar själva.

Både Kristina Leijonhufvud och Lotta Gröning poängterar att pengarna som samlats in till Elsas Vänner stannar där så länge det finns hopp om återuppbyggnad.

– Tills vi har en lösning eftersom vi har inte gett upp. Skulle vi totalt misslyckas så betalar vi tillbaka pengarna, säger Lotta Gröning.

Annons