Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enda fråga väckte före detta missbrukare

Drogerna var Daniel Lehmanns bästa vän i 20 år. Nu brinner han för att hjälpa andra att slippa det lidande han själv varit med om.

Annons
Daniel Lehmann jobbar för Föreningen Maskroskraft, som ger stöd åt barn, ungdomar och unga vuxna som lever eller har levt i familjer med missbruk, våld eller brist på omsorg. ”Jag fastnade för den aha-upplevelsen han fick, när han inte visste vad hans sons bästa vän hette”, säger Daniel Gustafsson, elev på Bergslagens folkhögskola.

Daniel Lehmann lever helt utan droger. Men så har det inte alltid varit.

– När jag var 19 år var jag en fullfjädrad sprutnarkoman, säger han och tillägger:

– I 20 år trodde jag att droger var lösningen på allt.

I dag jobbar Daniel Lehmann som terapeut på ett behandlingshem, håller eftervård och är kontaktperson på socialen. I måndags, på Hälsoveckans första dag, höll han tre föreläsningar om sitt tidigare missbruk och livet utan droger i dag, bland annat för elever på Bergslagens folkhögskola.

– Jag kommer ta med mig det där om hur viktigt det är att vara ärlig mot sig själv, att rannsaka sig själv och sina beteendemönster, säger eleven Rasmus Kasurinen.

När Daniel Lehmann träffade en annan man som levde ett lyckligt liv – utan droger – tog hans liv en ny vändning. Och när en terapeut frågade ”Vad heter din sons bästa vän?” blev det ett stort uppvaknande.

– Jag hade ingen aning. Jag som tyckte jag var världens bästa pappa, säger han.

I dag vill Daniel Lehmann få andra att inse drogernas baksidor.

– Kan jag få någon att inte börja med droger, och slippa det lidande jag varit med om, så är det värt det, säger han.

Annons