Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eriksson: "Saknar åtgärder för att få bort oseriösa aktörer"

Norbergs kommunalråd om integration och framtiden.

Annons
Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Vad kan barn och ungdomar i skolan förvänta sig för stöd från Norbergs kommun?

Min bild är att personalen på skolan gör ett fantastiskt bra jobb med att se alla barn, möta dem där de befinner sig och hitta vägar till utveckling. Alla elever i Norberg erbjuds kostnadsfri läxhjälp, vi har vuxna språkstödjare som talar nästan alla aktuella språk. Jag hoppas på ökat statsbidrag så att vi kan anställa mer personal. Att alla barn (och föräldrar) i Norberg träffas i samma skola tycker jag är en styrka och ett bra verktyg för integration.

Läs mer: "Det är jättekul att gå i skolan" Läs mer: Nya elever varje vecka till Norberg

Hur ska vuxna kunna lära sig svenska snabbare?

Att höra och prata svenska ofta och mycket är nyckeln. Språkkaféerna fyller en viktig funktion liksom SFI-undervisningen. Norbergs kommun har avsatt fem miljoner kronor för nyskapande integrationsprojekt som vi hoppas kan öppna fler dörrar in i samhället och till arbetsplatser. Organisationen Företagarna startar pilotprojektet Nyanlänt företagande för asylsökande i Norberg. Vi vill även ge fler möjligheter till yrkesinriktad svenskundervisning.

Läs mer: Nära en fördubbling av elevantalet på SFI

Vad tycker du om regeringens integrationspolitik?

Det sker väldigt mycket på integrationsområdet just nu och jag gläds särskilt åt Snabbspår in på arbetsmarknaden, alla de nya utbildningsplatser som skapas samt de särskilda anställningsstöd som arbetsgivare kan få om man anställer nyanlända. Att vi nu har en lagstiftning som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar har vi kämpat för länge. Det jag saknar är åtgärder som får bort oseriösa aktörer som tjänar grova pengar på människor som flytt.

Läs mer: Fikastund där språket gör gott

Så har de andra kommunalråden svarat:

Fagerstas kommunalråds svar kan du läsa här .

Skinnskattebergs kommunalråds svar kan du läsa här .

Annons