Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eritreanska rätter med gott ändamål

Tre norbergare med rötterna i Eritrea kommer på tisdag att bjuda på eritreansk mat på Mariagården. Intäkterna ska skänkas till Elsas vänner för återuppbyggnad av Elsas konditori.

Annons
Genet Abraha, Azieb Zegergsh och Gergis Barankiel ska laga eritreanska rätter på Mariagården på tisdag. Alla intäkter skänker de till den ideella föreningen Elsas vänner. ”Vi vill bidra med det vi kan. I Eritrea är det vanligt att man går ihop och hjälper de som behöver”, säger Azieb.

Förhoppningen är att Elsa Andersons konditori ska vara återuppbyggt till 100-års jubileumet nästa år.

I tidigare publicerade artiklar och uttalanden i Fagersta-Posten har det framgått att det enligt ägaren saknas tre miljoner kronor till återuppbyggnationen, som ägaren menar kommer kosta 10 miljoner kronor.

För att samla in de tre miljoner som fattas startades den ideella föreningen Elsas vänner och många är det som vill hjälpa dem att nå målet. Tre av dem är Azieb Zegergsh, Genet Abraha och Gergis Barankiel som ska laga eritreansk mat och skänka intäkterna till föreningen.

– Jag har bott i Norberg i snart tio år och vet hur viktigt Elsas är för många, även för mig. Därför ville vi hjälpa till på något vis och kom på den här idén, säger Genet Abraha.

De har alla tre en koppling till konditoriet. Azieb Zegergsh var anställd och Gergis Barankiel brukade sommarjobba där.

– Norberg har hjälpt oss så mycket och därför vill vi hjälpa tillbaka. Alla kan bidra med någonting, säger Gergis Barankiel.

Det kommer serveras en typisk eritreansk rätt som heter Zighni, köttgryta.

– Det blir en lite starkare gryta och även en svagare gryta. Det kommer serveras med en ris och grönsaksblandning. Och till det injerabröd, säger Genet Abraha.

Köttet har Landerstedts slakteri i Norberg skänkt. Resten av ingredienserna står de själva för.

– Jag har blivit bjuden på rätten förut och jag älskar den. Det är så kul att tjejerna vill hjälpa till och bidra, och sedan får folk chans att äta denna goda rätt, säger Jessica Bornström, i föreningen Elsas vänner.

Till efterrätt kommer det att serveras kaffe och två sorters bröd, ett sött och ett lite mera salt.

– Kaffet görs på ett speciellt sätt. Vi kommer att rosta bönorna och mala dem på plats. Sedan serveras det i en slags lerkanna. Det är en typisk eritreansk tradition, säger Genet Abraha.

Redan nu har många anmält sig till bjudningen på Mariagården på tisdag.

– Vi har räknat med 60 platser men om det skulle vara så att fler vill komma kan det bli fler matbjudningar framöver. Men än så länge finns det platser kvar till på tisdag, säger Jessica Bornström.

Sista anmälningsdagen till den eritreanska bjudningen är på söndag.

– Vi kommer även att vara klädda i vita dräkter som serveringspersonal har i Eritrea. Vi önskar alla välkomna, säger Genet Abraha.

Så mycket har kommit in hittills

Elsas Vänner är en ideell förening med initiativtagarna Lotta Gröning och Jessica Bornström i spetsen.

Tre miljoner fattas för återuppbyggnaden av konditoriet, enligt ägaren. Enligt ägaren är totala summan för bygget 10 miljoner kronor.

Elsas vänner har över 4400 gilla-markeringar på sin Facebooksida och där kan man följa daglig uppdatering över insamlingen.

I torsdags hade 425 000 kronor samlats in av de tre miljoner kronor som fattas.

– Det fortsätter att skänkas pengar hela tiden. Allt från privatpersoner till företag, säger Jessica Bornström på Elsas vänner.

Känns det som att ni kommer att nå målet om tre miljoner?

– Vår förhoppning är den i alla fall. Och det ser väldigt bra ut och vi jobbar ständigt med att nå ut till folk. Det ramlar in lite i taget, men även stora summor, säger Jessica Bornström.

Nästa stora insamling från företag och privatpersoner är adventsfika i DK-Huset i Norberg den 27 november och fikaservering i Abrahamsgården under Norbergs julmarknad den 29 november.

Annons