Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta avgör om Norberg får fiber

Det har tidigare bedömts vara olönsamt med fibernät i Fagersta och Norberg. Nu gör Telia en annan bedömning.

Annons
För att Telia ska dra fibernät i Fagersta och Norberg måste minst 30 procent av hushållen ansluta sig. Fullmäktige i båda kommunerna måste dessutom säga ja, vilket hittills Norberg gjort.

– Efter flera års harvande har vi beslutat om samarbetsavtal med Telia/Skanova om fiberutbyggnad i centrala Norberg. Det känns jättekul. Det är verkligen en viktig strategisk fråga för Norberg, säger kommunalråd Åsa Eriksson (S).

Kommunfullmäktige i Norberg fattade ett enhälligt beslut i måndags. Men utbyggnaden är villkorad. Det som kan stjälpa projektet är om för få hushåll är intresserade av anslutning. Telia kräver en anslutningsgrad på minst 30 procent.

Hushåll i kommunerna kommer under våren att få brev där de tillfrågas om intresset för fiberanslutning. Fagersta kommun får heller inte säga nej till nätet. Telia kräver nämligen att två kommuner är med. Fullmäktige tar upp frågan på tisdag nästa vecka.

–Det ser lovande ut. Kommunstyrelsen är enhälligt positiv, säger kommunalråd Marino Wallsten (S),

Kommunerna har inte budgeterat för utbyggnaden eftersom Telia står för kostnaderna. Samordning mellan utbyggnaden och kommunala underhållsbehov som kräver grävning och asfaltering kommer att spara resurser. Ambitionen är att börja gräva för fiber under våren. Exakt var det kommer att ske är okänt då avtalet är sekretessbelagt.

Annons