Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kräver koll efter mögel i förskola

Föräldrar till barnen på Tallens förskola hänvisar till Miljöbalken och kräver en mögelbesiktning med kemisk luftanalys.

Annons

Ett föräldramöte i förra veckan på Tallens förskola i Kärrgruvan kom till största delen att handla om barnens inomhusmiljö.

Föräldrar kom förberedda med rapporten Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, från 2014 och påminde om att ansvariga redan i fjol lovat ombyggnad och eventuellt under tiden flytta ut barnen i tillfälliga baracker.

Oron är stor att gamla Kärrgruvans skolas källare är ett ”sjukt hus” som sätter ner immunförsvaret hos barnen och ger ökade infektioner.

Vad svarade du de oroliga föräldrarna?

– Att Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, meddelat oss att reparationen av gamla matsalen startar i februari-mars och blir färdig i september-oktober. Alla ytskikt på mellanplanet ska åtgärdas. Till hösten flyttas alla barnen upp på mellanplanet, säger förskolechef Vicki Bergström.

Men föräldrarna är ju oroliga för inomhusmiljön nu?

– Vi har inte skrivit protokollet färdigt från mötet, men ja de krävde en luftkontroll VOC omedelbart. Jag har lovad att göra vad jag kan för att få till en sådan av NVK, säger hon.

VOC är en teknisk term för en luftanalys om det finns flyktiga organiska ämnen av mögel eller bakterier i inomhusluften. M-VOC är metod för att visa om exempelvis en underifrån fuktskadad plastmatta avger lukter.

En föräldrareaktion efter mötet är: ”smacka en lapp på dörren att lokalerna inte är okej och infria löftet om baracklokaler från nu och hela ombyggnadstiden”.

Fagersta-Posten har utan framgång sökt ansvariga på NVK.

Annons