Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gående utan reflexer bekymrar bilister

Mycket folk går till och från asylboendena i Norberg. När mörkret faller är det svårt för bilister att se dem. – Förr eller senare händer det en olycka, säger Lena Lundin.

Annons
Rasha Al Agmai och Mohammad Gasan, med sin 2-åriga dotter, Adel Mohammad och Mohammad Adel. De bor på asylboendet Björkås vandrarhem och går ibland längs Rönningstorpsvägen.

Flera personer har hört av sig till Norbergs kommun och påpekat att det är farligt när folk, utan reflexer, är ute och går längs vägarna kring asylboendena.

En väg som är i fokus är Rönningstorpsvägen vid asylboendet Björkås. Där saknas trottoar och vägrenen är minimal.

– Tidigare så var det mest någon enstaka gång man mötte någon som var dåligt reflexad, men nu är det varje dag och flera gånger har jag varit nära att köra på någon, säger norbergaren Lena Lundin.

Hon hoppas att fler börjar använda reflexer, men hon är riktigt orolig över att det kommer att ske en olycka.

– Det är ett jättestort problem, tycker jag. Jag tycker synd om den som kör på någon och den som blir påkörd, säger Lena Lundin.

Hon berättar att hon hört av sig till kommunen, Migrationsverket och Trafikverket för att påtala faran och behovet av reflexer.

– Jag har gjort vad jag kan, säger hon.

Fagersta-Posten har pratat med asylsökande, som bor på Björkås vandrarhem. De säger att de aldrig fått någon information om reflexer och att det är ovanligt med reflexer i deras hemländer.

Syriske Rasha Al Agmai berättar att hon sett norbergare ha på sig reflexkläder, men att hon inte förstått vad det är förrän nu.

– Jag måste köpa det till mig och min dotter.

Rasha Al Agmai tar inte med sin dotter om hon måste gå längs vägen på kvällen.

Inte heller egyptiern Adel Mohammed går ut med barnen på kvällen eftersom det är otryggt. Han går själv till centrum utan reflexer, men vill nu gärna skaffa sig sådana.

– Jag har inte fått information om reflexer tidigare.

Nelda Morosini Oelze, biträdande enhetschef på Migrationsverket, säger att alla asylsökande ska få information om reflexer när de kommer till Sverige. När verket har möjlighet brukar reflexer delas ut.

– Men det är tyvärr inte alla som använder sig av det. Och hur många bofasta här i Sverige är det som använder reflex? Det är inte många tyvärr, säger hon.

– Vi kan aldrig tvinga någon att sätta på sig det, men vi gör vad vi kan för att informera, säger hon.

Med tanke på situationen i Norberg kan det nu bli aktuellt med extra informationsinsatser om reflexer från Migrationsverket.

– Det här tåls att upprepas hur mycket som helst, säger Nelda Morosini Oelze.

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) har tagit upp reflexfrågan med Migrationsverket den här hösten, men även förra året. Hon säger att beskedet från verket har varit att det finns reflexer för de asylsökande.

Ljuskälla. Den som använder reflex syns på över 100 meters avstånd.
Biträdande enhetschef. Nelda Morosini Oelze påpekar även att de privata aktörer som driver asylboendena jobbar med att informera, samt låna eller dela ut reflexer.
Annons