Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Glasklart hets mot folkgrupp”

SD-politikern Stefan Vestling åtalas för hets mot folkgrupp.

Annons

Stefan Vestling (SD), som sitter i Norbergs kommunstyrelse, åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat ett inlägg på Sverigedemokraterna i Norbergs Facebooksida. I inlägget påstods det bland annat att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige och att ”kåta muslimer” har ”sjuka djävulska lustar”.

Läs mer:

SD-politiker ångrar inlägg om muslimer

När FP kontaktar Stefan Vestling säger han att han inte nåtts av stämningsansökan, och han ställer sig frågande till åtalet.

– Muslimer är ingen folkgrupp och sedan har jag inte skrivit inlägget, säger han.

Men enligt Fredrik Sandberg, kammaråklagare, som väckt åtal spelar det ingen roll att det inte är den åtalade själv som skrivit inlägget.

– I och med att han har lagt ut det här så har han uttryckt sig genom det meddelandet.

Den åtalade menar att muslimer inte är någon folkgrupp?

– Jo, men det är de rent juridiskt enligt lagstiftningen. Man ska vara skyddad från att bli påhoppad, men det krävs ju att det är en grupp av personer, säger Fredrik Sandberg.

Några krav för att någon döms för hets mot folkgrupp är att det som sägs eller sprids når flera och är nedsättande.

– Enligt min uppfattning är detta glasklart hets mot folkgrupp. Men vi får låta tingsrätten pröva det, säger Fredrik Sandberg.

Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse upp till två år.

– Här skulle jag tro att det kan bli aktuellt med villkorlig dom i förening med kraftiga dagsböter eftersom han inte är dömd tidigare, säger Fredrik Sandberg.

Annons