Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han hittade en snirklig väg tillbaka till konstnärskapet

Konstnären Johannes Fodor drabbades av parkinson, en sjukdom som gör att hans högra arm skakar. Men när han ritar håller sig armen lugn. – När jag jobbar är jag ledig och när jag är ledig har jag ett helsike, säger han.

Annons
”Mitt namn kan ingen läsa. Jag signerar tavlor ibland, men det tar tid”, säger Parkinsonsjuke konstnären Johannes Fodor som håller armen i schack genom att rita ornament.

Norberg. I september köpte konstnären Johannes Fodor ett fritidshus vid hembygdsgården i Norberg.

– Så jag är halvnorbergare. Det vill säga att jag ska bo halva året här, säger han.

Det var för drygt två år sedan som han drabbades av Parkinsons sjukdom. En neurologisk sjukdom som cirka 18 000 människor i Sverige lever med. För Johannes Fodor tar sig sjukdomen uttryck genom att hans högerarm skakar mer eller mindre okontrollerat.

Under sina år som konstnär har Johannes Fodor bland annat utsmyckat ett bostadsområde och gjort lekskepp för barn. Han har snidat i trä, gjort galjonsfigurer och målat i både olja och akryl. Det är det inte tal om längre på grund att sjukdomen.

Men för drygt ett år sedan upptäckte Johannes Fodor att högerarmen blir lugn när han ritar ornament, ett slags dekorativt, snirkligt, mönster.

– Jag får lite lugn och ro i armen när jag håller på. När jag har pennan i handen och ritar, så slutar jag skaka, berättar Johannes Fodor och visar när hans hand koncentrerat ritar med en guldpenna i det han kallar kladdboken.

Numera ritar Johannes Fodor mellan tre och fyra timmar om dagen för att kunna slappna av.

– När jag jobbar är jag ledig och när jag är ledig har jag ett helsike, säger han.

Just nu är han aktuell med utställningen Ornament i Galleri Abrahamsgården i Norberg.

Det är flera år gamla blyertsteckningar som kommit att bli grunden till hans ornament. Men ändå blir inget ornament likt det andra.

– Jag har nog fått sålt 20-25 tavlor och fått fylla på hela tiden, säger Johannes Fodor.

– Det har varit ett stort intresse för hans tavlor, bekräftar Lilian Fernqvist som driver Galleri Abrahamsgården.

I helgen är en av de sista chanserna att se de nuvarande utställningarna i galleriet. På tisdag plockas Johannes Fodors och de övriga utställarnas konst ner. Utöver Johannes Fodors ornament visas måleri av Bengt Werner, som skildrat den stora skogsbranden, bildväv av Inger Backman och järnskulptering av Mikael Norle.

Annons