Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga marginaler i Norbergs nästa budget

Nästa kommunfullmäktigemöte ska ta ställning till budgeten som kommunstyrelsen föreslagit. Från att ha sett ljust ut så har nästa budget noll procent i resultatmål.

Annons

Kommunalskatten föreslås nästa år att ligga på samma nivå som i år, 22,66 kronor per skattad hundralapp.

I kommunstyrelsen ställdes Socialdemokraternas förslag mot Vänsterpartiets förslag där S förslag vann efter votering med stöd av Partiet för Norbergs Framtid, PNF. Moderaterna och Liberalerna avstod att rösta. Vänsterpartiet röstade emot och reserverade sig till förmån för eget förslag.

Det budgetförslag fullmäktige nu ska ta ställning till har ett resultatmål för 2017 satt till noll procent. Ett par satsningar som S ville ta med har också lämnats utanför, bland att utökning av utvecklingsmedel och att anslaget för extra underhåll minskas med en miljon kronor.

– Vi hade tänkt ha två procent som mål men sedan ramlade ner till en och när vi skulle sätta förslaget hade det ramlat ner till noll. Det gör att vi inte har några marginaler alls, säger Johanna Odö (S), kommunalråd.

– Eftersom osäkerheten är så stor med bland annat bidragen vi räknar med att få så är det skönt att ha en marginal så att man är på säkra sidan.

De förändringar som budgeten gör berör det nya Demokrati- och samhällsutvecklingsutskottet, DSU, där det lagda förslaget fördelar medel från bland Kultur- och fritidsutskottet till DSU.

De båda budgetförslagen i kommunstyrelsen skiljde sig åt bland annat i frågan om DSU. V vill inte att det införs och ville fördela medlen annorlunda.

Läs mer: Skolan i Norberg får större budget

Läs mer: Så påverkas Fagersta och Norberg av regeringens budget

Läs mer: Flera orsaker bakom en budget på plus

Annons