Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan får bakläxa

En tvist har pågått mellan efterlevande anhöriga och Norberg-Karbennings församling. Nu har JO gett kyrkan allvarlig kritik för hanteringen i fallet.

Annons
Ett fall rörande gravrätt i Norberg-Karbennings församling överklagades två gånger av den avlidnes syster. JO har nyligen gett församlingens förra kyrkoråd ”allvarlig kritik” för bristerna ärendets hantering.

Den avlidne norbergarens exsambo, som var anhörig men alltjämt stod utanför dödsboet, blev i juni 2012 utsedd till gravrättsinnehavare, något som upprörde den avlidne mannens syskon. Dessa är delägare i dödsboet men hade inte blivit tillfrågade.

Den avlidnes systers överklagade nådde länsstyrelsen i april 2013 och överlämnades direkt till församlingen, som skulle återlämna det till länsstyrelsen för prövning. Här ger JO församlingen kritik då syskonen i stället ombads utse vilka som skulle utgöra dödsboet tillsammans med exsambon.

– Då finns ju redan en gravrättsinnehavare, säger systern.

Hon skrev en ny överklagan, vilken kom att ligga orörd i församlingens postfack i tre månader. Det dröjde sedan två månader till innan den skickades till länsstyrelsen för prövning. JO skriver i sitt beslut att lagen inte anger någon exakt tid, men att ett sådant överlämnande bör ske inom en vecka.

– Det kan ju vara flera ärenden som blivit liggande när ingen tittar på flera månader. Ingen ska behöva drabbas av att församlingen hanterar det hela så lättvindigt, säger systern och fortsätter:

– Jag hoppas att de tar till sig kritiken. Man hanterar inte ärenden som man vill.

Norberg-Karbennings församlings kyrkoråd har yttrat sig över ärendets handläggning, vilket framgår i handlingarna rörande JO:s beslut.

Kyrkorådet har bekräftat att syskonets andra överklagande blivit liggande i församlingens postfack från juni till november 2013.

Detta förklaras bland annat med att dåvarande kyrkoherde var sjuk större delen av 2013 och att ersättaren inte klarat allt som borde göras. Att kyrkorådet haft få sammanträden 2013 och att kyrkogårds- och fastighetsutskottet inte haft ett enda sammanträdande under året har också lyfts, liksom att ”det är inte enskilda tjänstemäns fel när det brister i ledningsfunktionerna, som det gjort i denna församling under ett par års tid”.

”Vi har bestämt att vi ska se över våra rutiner så att det inte händer igen. Det är min enda kommentar”, säger Anders Bäckman, ordförande i kyrkorådet sedan 2014.

Annons