Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i Norberg kritisk till SD:s dubbla roller

Dennis Östlund sitter i styrelsen för både Sverigedemokraterna i Norberg och Svenska Kyrkans unga i Norberg. Församlingen anser att han inte kan ha båda rollerna.

Annons

När det uppdagades skickade församlingspedagogen Håkan Stråhle ett meddelande till ungdomsföreningens Facebookgrupp där han uttryckte att det var problematiskt med en styrelsemedlem som också sitter i SD i Norbergs styrelse.

Dennis Östlund har varit engagerad i konfimationsverksamheten i fem år och blev medlem i SD i Norbergs styrelse i år.

P4 Västmanland rapporterade nyheten först och enligt Håkan Stråhle är problemet att det blir en konflikt mellan de båda organisationernas värdegrunder och värderingar.

– Både Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga har ett antal policydokument som beskriver hur vi vill jobba och med vilka värderingar vi vill jobba med. Vi har väldigt svårt att se att Svenska Kyrkans ungas värderingar och värdegrund är desamma som Sverigedemokraternas värderingar och värdegrund. Det är där konflikten ligger och ingenting annat, säger Håkan Stråhle.

Så det är inget generellt mot människor aktiva i partier?

– Vi jobbar aktivt med flyktingarna i Norberg, vi har ett jättestort arbete med kafé varje vecka. Vi har en halvtidstjänst som jobbar aktivt med integration. Det rimmar så illa med det Sverigedemokraterna står för.

På frågan om Dennis Östlund har misskött något av sina uppdrag svarar Håkan Stråhle nej.

Dennis Östlund kände inte till vad som var på gång förrän han såg meddelandet på Facebook.

– På ett sätt så är det en konflikt men på ett sätt så anser jag att det inte är en konflikt i och med att medlemmarna i föreningen har valt mig att sitta på den post jag har. Jag ser det inte som en konflikt i och med att jag klarar att hålla isär mina uppgifter för kyrkan och Sverigedemokraterna, säger Dennis Östlund.

– Det ska inte spela någon roll. Hade det varit någon som suttit för Socialdemokraterna så hade de inte sagt ett ljud.

Han håller inte med Håkan Stråhle om att det finns en konflikt i och med kyrkans engagemang för flyktingar.

– Om man läser på ordentligt så är det ingen konflikt. SD står fast vid att de som kommit hit ska bli rätt omhändertagna.

Håkan Stråhle trycker på att eftersom Dennis sitter i styrelsen är det bara ett årsmöte som kan välja bort honom eller om Dennis frivilligt avsäger sig sitt uppdrag. På grund av det kommer det i kväll att hållas ett möte i föreningen.

– Vi vill ha ett samtal, det är allt, säger Håkan Stråhle.

Dennis Östlund säger att hans avsikt är att sitta kvar då det är medlemmarna som har valt honom till den posten hos Svenska Kyrkans unga.

Vill du sitta kvar även under rådande omständigheter i och med församlingens hållning?

– Det är svårare att svara på. Jag får återkomma efter mötet.

Efter mötet är hans besked att han inte kommer lämna sina uppdrag.

Annons