Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin fick cancer två gånger

Nu uppmanar hon unga tjejer att vaccinera sig mot HPV.

Annons
Malin Kohlström hoppas att unga tjejer ska vaccinera sig och kontrollera sig tidigt. ”Det är viktigt att de ska skydda sig och gå på sina kontroller. Jag ringde återbud tre gånger innan jag gjorde min första kontroll. Jag skulle ha gjort den tidigare”, säger hon.

När Malin Kohlström för andra gången på bara några år fått beskedet att hon hade en tumör på livmoderhalsen år 2013 trodde hon inte att hon skulle klara av att kämpa en ännu en gång.

– Skulle jag fixa det här en gång till? Nu kommer jag verkligen dö, tänkte jag. Jag blev inlagd i Linköping i åtta veckor. Det var strålning varje dag och cellgifter varje onsdag. Jag spydde och gick ned i vikt, men jag fick behålla håret, berättar Malin Kohlström som är bosatt i Norberg.

Tre år tidigare hade hon redan kämpat sig frisk från cancer i livmoderhalsen.

– Alla tjejer får gå på regelbunden kontroll. Jag fick hem papper där det stod att jag hade förändringar, men först sa de att det bara var lätta förändringar och att det var normalt. ”Vi vill försäkra dig om att du inte har cancer”, stod det.

Den cellförändring som läkarna hittat i Malins cellvävnad togs bort, men när det ingreppet gjordes hittades även något annat. När Malin Kohlström kallades tillbaka för att prata med läkaren fick hon ett tungt besked.

– Hon sa att det inte såg bra ut. ”Jag måste berätta för dig att du har cancer”, sa hon. Jag bara satt där i chock och undrade vad jag skulle göra.

Malin fick beskedet att tumören skulle opereras bort och att risken fanns att hon inte skulle kunna få barn efteråt. Först när kirurgen opererat henne skulle man veta.

– ”Du vet när du vaknar”, sa de. ”Hur vet jag det då?”, undrade jag. ”Har du tre slangar på magen är livmodern kvar, men har du fler slangar har vi tagit bort den”, sa de. När jag vaknade ur narkosdimman tog jag ned handen på magen och kände efter. Jag kommer ihåg att jag räknade och det var tre slangar. Jag minns hur glad jag blev.

Men lyckan blev kortvarig. Under perioden mellan friskförklaringen och det andra cancerbeskedet blev hon med barn och fick missfall.

– Strålningen och cellgifterna gjorde att jag inte kan få barn. Det är min största förlust i livet. Jag vill ha barn mest av allt på den här jorden.

Trots motgångarna har 29-åriga Malin börjat se ljust på framtiden. För ungefär en månad sedan fick hon beskedet att hon just i dag är frisk från cancern och nu har hon och hennes sambo börjat se över möjligheterna att bilda familj.

– Vi ska gifta oss på midsommarafton om jag får bestämma datum. Så fort det är gjort ska vi ställa oss i adoptionskö så vi kan få hem ett barn till hushållet, säger hon.

Svårt att upptäcka förändring

HPV, eller humant papillomvirus som det egentligen heter, finns i över hundra olika varianter. De flesta är ofarliga, men några av dem kan ge upphov till cellförändringar i livmoderhalsen. Det kan i sin tur leda till cancer.

Det går inte att upptäcka om man fått cellförändringar i livmoderhalsen, cellprovtagningar är det enda som kan upptäcka förändringen.

HPV sprids bland annat genom sex.

Källa: Vårdguiden

Annons