Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man omkom efter bad i Olsbenning

En 56-årig man omkom i samband med att han badade i den lilla sjön Dammen i Olsbenning på måndagskvällen.

Annons
Lotta Gröning var en av dem som hjälpte till för att försöka rädda 56-åringens liv.

– Det är oklart vad som gjort att han avlidit, säger Ann-Charlotte Israelsson, på polisens länskommunikationscentral, LKC.

Det var fint badväder på måndagskvällen. En av dem som tog ett dopp var en 56-årig man i Olsbenning utanför Norberg. Han ska ha simmat ut i vattnet, men sedan hände något.

Flera personer som var i närheten såg plötsligt hur mannen låg på rygg och flöt ute i vattnet. Vänner till mannen gav sig då ut för att kontrollera honom. Det visade sig att 56-åringen var okontaktbar. Han fördes in till land och hjärt-lungräddning påbörjades medan SOS Alarm kontaktades.

Larmet inkom strax före klockan 18:30 och räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen. Det visade sig, trots en intensiv insats, att mannens liv inte gick att rädda. Lisbeth Andersson bor alldeles i närheten av vattendraget där mannen hittades.

– Vi blev chockade, vi visste ju inte vem det var. Det blev ju en otäck stämning här eftersom byn är så liten, säger hon.

En annan som bor alldeles intill sjön är journalisten och debattören Lotta Gröning.

Hon larmade medan en annan person utförde hjärt- och lungräddning på mannen, i väntan på ambulans.

– Man tänker inte utan man agerar reflexmässigt. Man gör ju vad man kan för att rädda en människa. Det är väldigt tråkigt för byn det här, det är väldigt tragiskt, säger Lotta Gröning.

Händelsen rubriceras som en drunkningsolycka. Men om mannen omkommit genom drunkning eller om han kan ha drabbats av någon sjukdom är oklart i nuläget, enligt polisen. En obduktion ska nu göras för att utreda dödsorsaken. Någon mer polisiär utredning blir det dock inte.

– Det finns absolut ingen misstanke om något brott, säger Ann-Charlotte Israelsson.

Dubbelt så många drunknade under juni månad

Svenska livräddningssällskapet har sammanställt statistik över antalet omkomna i drunkningsolyckor i landet. Under juni kunde man se att 21 personer omkom, vilket är dubbelt så många som förra årets 14.

Hela 19 av personerna som omkom i juni var män – främst i medelåldern. 10 av dem som drunknat gjorde det i samband med båtturer. Under 2014 har det hittills omkommit 50 personer i drunkningsolyckor.

Man misstänker att den extrema värmen är den största anledningen till olyckorna, då fler människor än vanligt rör sig i vattnet.

Annons