Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag till integrationsprojekt

Nystartade integrationsprojekt för flyktingar tilldelas miljonbelopp för att främja både social och ekonomisk hållbarhet i Norbergs kommun.

Annons
Företagarna Mälardalen utbildar asylsökande på Flikens asylboende i företagande. Under tisdagens kurstillfälle lärde Martin Elford ut hur systemet med skatt och avgifter fungerar i Sverige.

Tidigare i år tilldelades Norbergs kommun 40,6 miljoner kronor i statligt stöd för att underlätta mottagandet av flyktingar. Nu har fem miljoner av stödet avsatts till olika integrationsprojekt och delas ut i två omgångar under året.

Syftet är att främja integrationen i Norberg på ett långsiktigt plan och det genom att vara nyskapande, utvecklande för individen och främja både social och ekonomisk hållbarhet samt inslussning i det svenska samhället.

Efter den första omgången har nu sammanlagt sex olika projekt beviljats stöd för sina ansökningar med en summa på totalt två miljoner kronor.

– Det är väldigt olika projekt med intressanta och kreativa idéer. De har olika perspektiv och riktar sig till olika grupper, så det är en jättebra spridning, säger Karin Nordlund, integrationskoordinator i Norbergs kommun.

Hon menar att projekt som dessa är viktiga för kommunen.

– Kan alla göra lite så tror jag att vi kan lyckas och det kan göra stor skillnad, det behöver inte bara vara stora projekt utan även de små betyder mycket.

Läs här om hur Skinnskattebergs föreningar främjar integrationen

Ett av projekten som beviljats stöd är Företagarna i Mälardalens ”NF- Nyanlänt företagande i Norbergs kommun” som tilldelas 155 000 kronor. Redan i slutet av maj startade ett pilotprojekt där man håller kurser under tio tillfällen i företagande på asylboendet Fliken utanför Norberg

– Vi lär ut hur svenska lagar och regler ser ut kring företagande, allt från hur hela systemen fungerar till hur man betalar skatt och annat som är viktigt att veta som företagare, berättar Ove Jansson som är en av projektledarna för Nyanlänt företagande i Norbergs kommun.

Med hjälp av bidraget från kommunen vill man fortsätta med satsningen att lära ut hur svenskt företagande fungerar, både på Flikens asylboende och på andra boenden i kommunen.

– Vi har också tankar kring att ta det ett steg vidare i lite mer realistiska former. Som att kanske starta ett företag i fiktiv form och göra en enklare affärsplan, berättar Ove Jansson.

Läs också: ”Tuffare för dagens nyanlända”

Ulrika Karlsson är enhetschef på Flikens asylboende och berättar att det finns ett stort intresse för företagande bland de asylsökande. Sedan kurserna startade har hon märkt att många av de boende blivit mer engagerade.

– Det är ett jättebra projekt som ger en tidig start på integrationen. Kurserna blir ett väldigt konstruktivt steg in i det svenska samhället.

Bland affärsidéerna hos kursdeltagarna finns det än så länge mestadels olika typer av tjänsteföretag som bland annat hantverkare och serviceyrken.

Läs även:  Många aktiviteter när Fliken hade öppet hus

Annons