Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg slipper radioaktiv slagg

Outokumpu har haft på förslag att 14 ton radioaktivt slagg ska deponeras i Norberg. Så blir det inte.

Annons
Camilla Vitchi är föräldraledig med sonen Eddie. Hon tycker att det är klokt att det inte ska deponeras radioaktiv slagg i Kallmorberget.

NORBERG/AVESTA. – Det har varit en del insändare och jag vill säga att det inte är aktuellt. Det tillståndet har inte vi, säger Lars Ove Lindqvist, vd för Harsco Metals, företaget som driver deponin i Kallmorberget.

I maj i år berättade tidningen att Outokumpu har en 14 ton tung smälta med radioaktivt material som bolaget inte vet vad det ska göra av med.

Den 5 december fick företaget av misstag in järn som innehöll americium 241 i sin ugn i Avesta. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten sker detta mycket sällan. Detta var tredje gången i Sverige på 20 år.

Outokumpu samlade ihop slaggen och har sedan dess förvarat den i en täckt container på företagets område i Avesta.

Outokumpu skickade brev till Strålsäkerhetsmyndigheten för att få veta vad bolaget ska göra med slaggen. Företaget gav fyra förslag: De första var att slaggen skulle tippas och täckas på Kallmorberget i Norberg. Det andra var att det skulle ske på samma ställe men att det skulle gjutas in i betong. Det tredje var att det skulle grävas ned hos Outokumpu i Avesta och det fjärde var att det skulle skickas till extern deponi.

Nu säger alltså vd:n för deponin nej till förvaring i Kallmorberget.

– Vi har tillstånd att deponera stålslagg och det är allt. Vår verksamhet är styrd av miljölagarna i Sverige och vi rättar oss efter det, säger Lars Ove Lindqvist.

Paul Åström, platschef på Outokumpu i Avesta, säger att han fick beskedet från Harsco ”för en tid sedan”.

– Harsco är ett eget företag och de råder över sin verksamhet, säger Paul Åström.

Han säger att det återstår två alternativ och att Outokumpu låter Strålsäkerhetsmyndigheten avgöra vad som ska hända med det radioaktiva materialet.

Kan det bli aktuellt att deponera det i Avesta?

– Jag vill inte spekulera i frågan. Jag vill att myndigheten fattar beslut och så följer vi deras rekommendationer, säger Paul Åström.

Ett tiotal familjer bor ett par hundra meter från deponin i Kallmorberget. Tidningen har talat med två av dem.

– Det var kul. Jag tycker det var ett bra och klokt beslut, säger Lena Vitchi som bor i byn Silvergruvan.

Hon tyckte det kändes overkligt när hon fick höra att Outokumpu ville deponera radioaktiviteten nära henne.

– Vem vill bo nära sådant? Jag undrar också hur man skulle sälja sitt hus med detta i närheten. Och halveringstiden är 430 år, säger Lena Vitchi.

Tord Karlsson bor i byn Kallmorberget. Han har aldrig trott att det skulle bli aktuell med denna deponi, eftersom miljömyndigheterna inte skulle tillåta det.

– Det är ändå jättebra. Nu behöver inte folk i byn vara oroliga för detta, säger han.

Halveringstid på 432 år

För ett år sedan smälte Outokumpu ned järn som innehöll americium 241. Det är samma ämne som finns i brandvarnare. Halveringstiden är 432 år. Smältan förvaras i en container på Outokumpus område i Avesta. Materialet i containern är på 14 ton och i det finns 0,024 gram av Am-241.

Am-241 utsöndrar alfastrålning. Människor kan inte få in det i kroppen genom huden utan genom att de äter det eller andas in det.

Annons