Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg tar emot ensamkommande igen

Inspektionen för vård och omsorg kräver att Norbergs kommun ska återuppta mottagandet av ensamkommande flyktingungdomar. Men det har kommunen gjort sedan årsskiftet.

Annons

I oktober beslutade socialnämnden att införa ett tillfälligt uppehåll i mottagandet av asylsökande ensamkommande på minst tre månader. Under förra året tog Norberg emot över 50 ensamkommande. Det ledde till att arbetsbelastningen ökade kraftigt på socialtjänsten.

Det har fortsatt komma ensamkommande till Sverige. De som anvisats Norberg har inte hämtats. Däremot har Norberg återupptagit mottagandet från årsskiftet.

– Vi hade en lista med 27 ärenden som man började beta av. Det är nio ärenden kvar nu som vi inte har hanterat, säger Annika Hedberg Roth (S), socialnämndens ordförande.

IVO har i slutet av januari, efter att kommunen återupptagit mottagandet, inkommit med krav på att socialnämnden ska ta emot ensamkommande.

Annika Hedberg Roth vill inte kommentera hur nämnden ställer sig till IVO:s krav med anledning av att frågan inte är färdigberedd.

– Jag vill inte föregå tjänstemännen. Vi är fullt medvetna om att vi fått en anmälan. Men det jag kan konstatera är att jag står till hundra procent för det vi har gjort. Jag anser att vi inte kunnat göra på något annat sätt, säger Annika Hedberg Roth.

Annons