Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg vill behålla Bjurfors

"Jag tror inte att ändring av kommungränsen skulle göra någon större nytta", säger Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S).

Annons

–Att Bjurforsborna känner en stor samhörighet med Avesta eftersom de bor väldigt mycket närmare Avestas tätort än Norbergs tätort är inte alls konstigt, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Läs mer: Bjurforsbor vill till Avesta

Norbergs kommun har länge haft en dialog med Bjurforsborna om hur kommunerna skulle kunna samverka mer för att underlätta för Bjurforsborna.

– Av olika anledningar har vi inte kommit vidare i den dialogen. Men jag tror att samverkan är lösningen på många problem. Jag tror inte att ändring av kommungränsen skulle göra någon större nytta. Bjurfors är en del av Norberg. Men vi måste bli ännu bättre på att samverka för att tillgodose Bjurforsbornas behov på ett bättre sätt.

Läs mer: Avestas kommunalråd om Bjurfors önskemål

Nyligen startades en Facebookgrupp med önskemålet att Norbergs kommun ska lämna Västmanland helt och bli en del av Dalarna.

Läs mer: Insändare: Sätt kurs mot Dalarna

– Jag vill att vi 2019 bildar storregion Svealand med bland annat Dalarna och Västmanland i samma region. Vi har jättemycket samverkan med Dalarna. Det finns en mängd olika områden där vi behöver varandra. Jag tror att bildandet av en storregion är rätta sättet att öka tillväxten för hela regionen, säger Åsa Eriksson.

Sedan tidigare föreslås Västmanland slås ihop med Sörmland, Uppsala, Örebro, Gävleborg och Dalarna till en region. Regionen blir då ett stort landsting och län.

Läs mer: "Västerås kan bli huvudstad"

Annons