Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergare ger mest av panten

Norberg är för tredje året i rad bäst i länet på att trycka på biståndsknappen när burkar och flaskor pantas. ”Det känns bra att vara med och bidra”, säger norbergaren Jan Andersson.

Annons
Biståndsknappen, och andra sätt att skänka till välgörenhet, behövs, tycker norbergaren Jan Andersson. Konkret information om vad pengarna går till tror han bidrar till folks benägenhet att skänka.

Konsum i Norberg är en av de Coopbutiker i landet där den som pantar genom en enkel knapptryckning kan skänka summan till välgörenhet. Pengarna som skänks via biståndsknappen går till Vi-skogen och till We Effect, som delar på pengarna.

Förra året gav Norbergsborna 2,27 kronor per pantad hundralapp, vilket är något högre än riksgenomsnittet.

– Visst är det väl bra att det finns sådant här. Det känns bra att vara med och bidra, och jag hoppas att det når fram, säger Jan Andersson.

Biståndet är öronmärkt till Afrika, och går bland annat till trädplantering. Marcus Lundstedt, pressekreterare på Vi-skogen, ser positivt på alla pengar som kommer in.

– Även om det kan verka lite med några procent på en hundralapp så blir det en hel del efter ett tag. Vi räknar med att 20 kronor motsvarar ett nytt träd, och i det ingår även saker som utbildning i hållbart jordbruk.

My Hemming, butikschef på Coop i Norberg, ser smidigheten som en förklaring till kommuninvånarnas givmildhet.

– Det är enkelt. Man behöver inte fylla i något utan bara trycka på en knapp, säger hon.

Annons