Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergarna sågar sin egen kommun

Skolan, äldreomsorgen, räddningstjänsten, vägarna och renhållningen. Norbergsborna är missnöjda med mycket i sin kommun.

Annons
Åsa Eriksson (S) tror att den negativa publicitet som kommunen fått efter bråken om var den nya lekparken ska anläggas har påverkat studien.

Det råder missnöje bland invånarna i Norbergs kommun. Enligt en undersökning gjord av Statiska centralbyrån är missnöjet med hur kommunen sköts större i Norberg än i merparten andra svenska kommuner.

Norberg ges enligt undersökningen lägre betyg än övriga kommuner i nästan samtliga kategorier, men särskilt stort är missnöjet gällande förskolan, vatten och avlopp och utbudet av idrotts- och motionsanläggningar.

En av de som deltog i undersökningen är Norbergsbon Johan Alvner. Han var nyfiken på att se resultatet, och eftersom detta inte redovisades av kommunen beställde han själv hem det.

– Nu förstår man varför kommunen inte velat redovisa det. Det är ju så, kommunen berättar alltid om positiva nyheter, men händer det något negativt är det locket på.

Johan Alvner tycker själv att Norberg är en bra plats att bo på, men säger att kommunen hade kunnat göra mer.

– I en rad avseenden saknas det saker här, en simhall till exempel. Och äldreomsorgen och skolan är inte riktigt så bra som den borde vara.

Det Johan Alvner ser som det stora problemet är att det inte gjorts någon uppföljning på undersökningen.

– En sådan här undersökning kostar skattepengar. Det är bra att man får veta vad folk tycker, men vad ska man göra åt saken? Det är det man vill veta nu.

Men enligt Åsa Eriksson, kommunalråd i Norberg har kommunen inte velat dölja resultatet av undersökningen. De har bara inte hunnit gå igenom och utvärdera det ännu.

– Undersökningen kommer att dras inför kommunstyrelsen, och då får vi se hur vi ska gå vidare. Det är ju inget jag kan bestämma själv över, säger hon.

Åsa Eriksson tror dock inte att missnöjet beror på att kommunen gör ett dåligt arbete.

– Det är inget roligt resultat, men mycket av missnöjet gäller Norberg i allmänhet och sådant som kommunledningen inte kan göra något åt, säger hon.

Men missnöjet gäller också kommunens verksamheter?

– Ja, och det måste vi naturligtvis ta på allvar. Samtidigt måste vi jämföra med resultaten från våra brukarundersökningar där de flesta uppger att de är nöjda.

Åsa Eriksson säger att det missnöje som framkommer i SCB:s undersökning kan bero den negativa publicitet som kommunen fått efter bråken om var Norbergs nya lekpark ska anläggas.

– Det har varit många insändare som varit mycket negativa, det kan nog ha påverkat. Sen så var det ju bara 53 procent av de tillfrågade i undersökningen som svarade, det är inte säkert att den gruppen är representativ för hela kommunen.

Annons