Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergs bibliotek firar sin 150-årsdag

Norbergs bibliotek firar på torsdag 150 år. Det firas med författarbesök och jubileumsmingel hela dagen.

Annons
Bibliotekets personal ser fram emot 150-årsfirandet på torsdag. Från vänster: Brita Westerman, Oskar Hallbert, Pia Carlsson, Lina Qasoma, Liisa Bergh och Rolf Rydelius.

Norbergs bibliotek är ett av de äldsta i landet. Den 15 oktober 1865 fattade kommunalstämman beslut om att inrätta ett sockenbibliotek. Av bibliotekets runt 40 000 böcker är det en jämförelsevis stor andel gammal litteratur kvar. En del finns placerade i en monter vid ingången med bland annat den gamla bokkatalogen från 1914.

– Det kan vara svårt att få en känsla för hur gammalt det är här. Lokalerna byggdes på 1970-talet. Men det märks att det finns en lång bibliotekstradition i Norberg och ett starkt läsintresse, säger Brita Westerman.

På torsdag kommer det på Teaterbiografen bli två författarsamtal: Samtal om språket och Konsten att berätta. Medverkande blir då Carina Svensson, Yvonne Gröning, Sven-Olov Karlsson och Lars Gustafsson. Dessutom kommer det att bli bokloppis för att skapa utrymme för mer böcker i biblioteket samt födelsedagstårta på eftermiddagen.

Flera evenemang är inplanerade under hösten med anknytning till jubileumsåret. Den 19 oktober blir det skrivarverkstad med Dan Höjer på Unkan. Och den tredje november kommer Fabula Storytelling och berättar folksagor från Syrien. Den 26 oktober blir det även författarbesök med Gunnar Sandström.

Annons