Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om skogsbranden

Förra sommaren upplevde Västmanland den värsta skogsbranden som drabbat Sverige i modern tid. Nu släpps den första boken i ämnet.

Annons
Paret Jan Å Johansson och Maire Martel har skrivit boken ”Västmanland i lågor”. I morgon har de boksläpp i Abrahamsgården i Norberg.

”Vid middagstid torsdagen den 31 juli 2014 kom larmet till SOS om en skogsbrand mellan Seglingsberg och Västerfärnebo i Västmanland.”

Så inleds journalisterna Jan Å Johanssons och Maire Martels reportagebok ”Västmanland i lågor” som kommer ut imorgon. Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli någon bok.

– Folk tjatade och tjatade. Först sade vi att nej det orkar vi inte med. Sedan sade vi nja, och till sist ja, berättar Maire Martel.

Det var först över en skål ärtsoppa hos några bybor i Karbenningby som paret Johansson-Martel mjuknade och bestämde sig för att ta sig an arbetet. Halvåret senare var den klar för tryck.

– Tanken med boken är att den kan vara bra som dokument för framtida generationer, säger Jan Å Johansson.

Hur tror ni att branden påverkat människor rent själsligt?

– Så mycket, så mycket. Det har blivit skilsmässor bland unga människor med flera barn, säger Maire Martel.

– Ett år senare pratar människor fortfarande om branden. Det spelar ingen roll hur illa du blev drabbad. Alla har sin historia.

Boken har tillägnats alla som på ett eller annat vis påverkats av branden.

Annons