Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påfart hjälper nyanlända få en fot in

Sedan i somras har projektet Påfart pågått i Norberg där deltagarna får hjälp att komma närmare egen försörjning.

Annons

Cecilia Morssing berättar vad de olika delarna på en cykel heter på svenska.

I Kommunservice lokaler ute i Davidsbo träffas varje dag deltagarna i Påfart efter att de gått på SFI. Projektet började första juni och den första gruppen på tio personer har gått klart. Målgruppen är de som står längst från arbetsmarknaden.

Av de tio i första gruppen har nio hittat någon form av sysselsättning. En har fått jobb och en till är på gång att få jobb, fyra är på praktik och tre har börjat med studier på heltid. En ny grupp på sex personer har börjat sedan två veckor.

Under måndagens träff går ledarna Cecilia Morssing och Lena Arnesson igenom vad de olika delarna på en cykel heter. Till deras hjälp har de språkstödjarna Michel Jeangey och Senait Libanos.

– Vi går in för att man ska prata så mycket svenska som möjligt men då är det vardagssvenskan. Vi lägger det på en lekfull nivå, vi baxar inte in en massa kunskap, säger Lena Arnesson, handledare.

Läs mer: Så ska Skinnsberg få fler som jobbar

Innehållet sträcker sig från rent praktisk information som till exempel sopsortering, där närheten till Återbruket är bra, till lagar och regler för arbetsmarknad och arbetsmiljö. Under förra perioden hade Påfart 16 föreläsare och genomförde ett antal studiebesök.

– Det är bra att få lära sig svenska som inte är SFI-svenska. Man upptäcker nya saker i Norberg och får träffa nya människor. Det har varit intressant att få lära sig om arbetsmiljö, säger Issa Faytan.

Issa Faytan, i mössa, lyssnar på Lena Arnesson och Michel Jeangey.

Deltagarna är i etableringen som går via Arbetsförmedlingen. Påfarts projektägare är Bergslagens Folkhögskola som också har Påfart i Fagersta och Skinnskatteberg utöver Norberg. Även Tillväxtgruppen deltar i projektet i syfte att göra deltagaren matchningsbar på arbetsmarknaden.

– Vi har de här varje dag. Arbetsförmedlingen har inte så många aktiviteter. Här kan vi komplettera och bygga aktiviteter där man ser hur man kommer närmare sin egen försörjning, säger Cecilia Morssing, etableringssamordnare.

– Kommunerna har fyra introduktionsveckor gemensamt och sedan jobbar man på olika sätt. I Norberg jobbar vi lite mer långsiktigt, säger Cecilia Morssing.

Läs mer: Golfklubb vill hjälpa nyanlända

Läs mer: ”Tuffare för dagens nyanlända”

Annons