Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passionen för konstsmide förde dem samman

Hon är från Moskva och han från Norberg. Det gemensamma intresset för smide slog gnistor mellan dem. I dag är de en konstnärsduo med ständigt nya projekt.

Annons

Från örhängen till grindar, med smidesjärn kan man göra mycket, åtminstone så gör Mikael "SméVille" Vilhelmsson och Marina Podymova det. De träffades för första gången på Barcelona Blacksmiths festival år 2012. Tillsammans är Mikael Vilhelmsson och Marina Podymova en smidesduo som tillverkar konst och föremål i smidesjärn hemma i Norberg.

–Det kommer nya projekt hela tiden. Det är jättespännande med nya saker, säger Mikael Vilhelmsson.

Läs också: Familjen och handarbete betyder mycket för Nadja

Marina flyttade in hos Mikael i september efter att ha väntat 14 månader på att få svenskt medborgarskap. Hon designar smidesverken på papper, sedan för hon in ritningarna i datorn. Efter det smider Mikael efter ritningarna i smedjan ute på gården. Smedjan är en timmerstuga som han köpt och placerat på sin tomt.

I smedjan på tomten i Norberg smider Marina Podymova och Mikael Vilhelmsson konstnärsdrömmar

–Vi arbetar bra tillsammans. Det bästa är att jag kan få förverkliga exakt det jag ha. Tidigare har jag jobbat med andra smeder och då har vissa detaljer inte blivit som jag tänkt mig. Detaljer är viktigt, säger Marina Podymova.

Läs också: Han visar husen byggda på de vackra slaggstenarna i ny bok

Smidesjärnet köper de in, men de återvinner även en del skrot. En gammal stor järnspik kan till exempel bli en ljushållare. Ett konstverk är designat som en snigel och är gjort av en järnvägsräls från år 1905. Det blir även en hel del experimentiella konstverk som innefattar gjutjärn, glas, koppar, trä och aluminum för att nämna några.

Vad är det bästa med smidesjärn?

–Att man får vara kreativ, säger Mikael Vilhelmsson.

Marina Podymova instämmer.

– Och du kan göra mycket intressanta saker med dina händer, säger hon.

På Abrahamsgården ställde konstnärsparet ut sin konstnärskollektion "Ur berg" som gick att beskåda under hösten. De planerar fler utställningar i framtiden och även att besöka fler festivaler om smide.

En gammal järnspik kan smidas om till en ljushållare.

Nu till jul ska Mikael och Marina sälja mycket av deras konstverk på julmarknad. Förutom just konstverk skapar de föremål som kan användas till mer än bara prydnad, till exempel ljuskronor, flasköppnare och vinställ.

Marina berättar att livet omkring henne ger henne inspiration. Hon har mycket ideér som de oftast inte hinner med då andra saker kommer emellan. Men hon vet vilket drömprojektet är.

–Jag vill göra en samling av olika djur. Björnar, rådjur och tigrar, säger Marina Podymova.

Läs också: Fagersta präglade Jonas liv: "Här har jag mitt arv och rötter"