Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen undersöker inte inbrotten

Fyra inbrott skedde i Hökmora förra veckan. Någon förundersökning har inte inletts eftersom polisen menar att det inte finns något att gå på. ”Jag köper inte det”, säger Hans Söderström, som drabbades av inbrott.

Annons
Hans Söderström och Kerstin Söderström blev av med flertalet motor- och röjsågar när tjuvar slog till i Hökmora.

Fagersta-Posten skrev i onsdags om stöldräden i Hökmora utanför Norberg. Boende på platsen var besvikna över att polisen inte besökt dem för att söka efter spår.

I artikeln stod det att en förundersökning inletts, men det har visat sig att det inte stämmer. Polisen har aldrig dragit i gång någon förundersökning.

Polisanmälningar gjordes via 114 14 och togs således emot på polisens kontaktcenter. Enligt Lars Eriksson, polis i Fagersta, har det på kontaktcenter fattats beslut om att inte inleda förundersökning. Orsaken ska ha varit att målsägarnas anmälningar inte innehåller tillräckligt intressanta uppgifter.

– De har tillfrågats om det finns spår på platsen och då har man sagt att man inte sett något. Det är ingen som observerat fordon eller något vittne som sett något. Då blir det kanske svårt att hitta en anledning för förundersökningsledaren att inleda förundersökning, säger Lars Eriksson.

Hans Söderström, som blev av med flertalet motor- och röjsågar när tjuvarna slog till, köper inte alls polisens resonemang.

– Hur ska jag kunna avgöra vad det är för spår, jag har ingen utbildning i det. Jag ser bara vad som är stulet, säger han.

– Jag tycker inte att man helt kan avfärda ett ärende från ett skrivbord om man inte har gjort någonting. Det får man göra först när man skaffat sig en starkare bedömning i så fall, tillägger han.

Kommer det fram nya uppgifter om inbrotten i Hökmora kan polisen inleda en förundersökning.

Lars Eriksson påpekar att vardagliga mängdbrott är prioriterade hos polisen.

– Det är viktigt att försöka att klara upp det. Men det är viktigt att det kommer fram rätt uppgifter. Finns det inte något att gå på är det svårt att inleda en förundersökning, säger han.

Vid vissa brott ska polisen alltid komma ut med tekniker till brottsplatsen. Stölderna i Hökmora var dock inte ett sådant fall.

– I vissa ärenden ska det alltid skickas ut tekniker, till exempel vid inbrottstöld i villa och bostad. Det här var inte bostäder, säger Lars Eriksson.

Annons