Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prislapp på ny idrottshall är 45 miljoner

En ny idrottshall med fritidsgård i Norberg kommer kosta 45 miljoner kronor. Hälften av förra årets statsbidrag är tänkt att användas och resten kan finansieras med lån.

Annons
Idrottshallen enligt skisserna. Namnet på hallen är ännu inte bestämt utan arkitektbyrån ritade in Kronans idrottshall för att visa var namnet kan sitta på hallen.

Hallen kommer enligt förslaget få en fullstor spelplan som är matchgodkänd för innebandy och handboll samt fyra omklädningsrum.

Den totala ytan är 2242 kvadratmeter varav fritidsgården utgör 216 kvadratmeter. På parkeringen kommer det även finnas platser för husbilar. Dessutom ska det finnas ytor som kan användas för exempelvis skateboard, klättring och parkour.

– Exakt vad det blir är inte bestämt men man har avsatt lite pengar. Här måste ungdomarna själva vara med och säga vad de vill ha, säger Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läs även: Utkast till ny idrottshall klart

Kommunstyrelsen har tagit ett inriktningsbeslut om att Norra Västmanlands kommunalteknikförbund ska börja upphandla en idrottshall efter att kommunfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet den 20 juni.

– Vi är inte riktigt där ännu att hallen är klar men det är ett stort steg på vägen. Att vi är helt överens känns jättebra och att man har fått med så många olika aspekter, säger Åsa Eriksson.

Summan för idrottshallen med fritidsgård blir 45 miljoner kronor, varav byggherrekostnader på 700 000 kronor. Bygget beräknas ta åtta månader.

– Senast Norberg gjorde en så här stor investering skulle väl vara lägenheterna på Skallberget på 80-talet. Det här är en jättestor investering för Norbergs kommun, säger Åsa.

Läs också: Enades om beslut att bygga hallen

Av statsstödet på 40,6 miljoner Norberg fick för mottagningen av flyktingar i höstas avsätts preliminärt 20 miljoner kronor för projektet. Det är utgångspunkten i kommunstyrelsens beslut.

– Hur vi ska finansiera hallen finns inte med i det här beslutet utan det kommer vi ta sedan. Men det lutar åt att vi kommer använda 20 miljoner av engångspengarna och eventuellt låna resten beroende på hur ekonomin ser ut, säger Åsa Eriksson.

Enligt beräkningen kommer hallen ha driftskostnader på 1,3 miljoner per år. Till det läggs kapitalkostnader inklusive avskrivningar på totalt 1,4 miljoner kronor per år. Sammanlagt 2,8 miljoner om året.

Läs även: Ny idrottshall i Norberg möjlig efter miljonbidrag

Kommunchefen Hannu Högberg har fått i uppdrag till fullmäktiges möte att komplettera kalkylen med hur driftskostnaden kan sänkas. Han ska titta på bland annat ideellt arbete från idrottshallens ekonomiska förening som har erbjudit sig att ta ansvar för städning och projektmedel som idrottsföreningar kan söka.

– Vi har hyror för Unkans lokaler och de drygt 400 000 som det kostar att hyra Klackbergshallen som vi inte kommer ha. Driftskostnaden i kalkylen är i praktiken en bruttokostnad som kommer att sjunka, säger Åsa Eriksson.

Annons