Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan du hålla taket fritt från snö

Glöm onda ryggar och tidskrävande skottning. Med Takskottaren får Flikenbon Bo Pettersson snön att rasa av taket i ett enda huj.

Annons
effektivt. Takskottaren skär av flera kilo snö åt gången, som sedan samlas i en hög på marken. ”Grundkonceptet fanns men jag har lagt till delar”, säger Bo Pettersson, vars vän Sidh Frosth prövar på Takskottaren. Själva utvecklandet av redskapet innebar uppfinnarglädje för Bo Pettersson, som även fått sålt omkring 150 exemplar.

Takskottaren, som Bo Pettersson kallar sin uppfinning, skrapar av snön, i takt med att man drar den upp längs med taket.

Den skottade snön kanar sedan ner på marken på en lång presenning.

– Takskottaren kan man använda på alla sorters tak, säger han.

Inspirationen till skottaren är främst sprungen ur en allmän uppfinnarglädje, berättar Bo Pettersson.

– Jag tyckte att det var kul att hitta på den här grejen. Jag har alltid gjort flera lösningar på olika saker, säger han och fortsätter:

– Pappa och farfar var ”prylgubbar”. De fixade det de behövde ha. Jag måste ha fått det därifrån.

Takskottaren har, så som den är utformad i dag, funnits sedan 2005.

– Grundkonceptet fanns redan men jag har lagt till delar. Takskottaren har mjuka skenor som inte förstör taken. Det har jag kommit på, säger Bo Pettersson.

Det är vanligt med både skador på huset och personskador eftersom många har fel teknik vid skottning, enligt Länsförsäkringar.

– Skotta inte i onödan, förrän det kommit en viss mängd snö på taket. Det gäller också att tänka på hur mycket snön väger och vilka tak man behöver skotta, säger Eva Ståhl-Lundborg på Länsförsäkringars pressjour.

Här nedan ser du ett annat bra knep på hur man kan skotta snö från taket medan du själv står på marken. Passar extra bra om du är höjdrädd.

Annons