Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex utbildade barnskötare nyanställs

Andelen outbildade barnskötare har ökat i Norberg, berättar Mikael Björlestrand, som därför välkomnar kommunens besked.

Annons
Mikael Björlestrand, ordförande i Kommunal Bergslagen, hoppas att de nya, utbildade barnskötarna inom förskolan i Norberg både ska gynna barnen och personalen.

Sex barnskötare som tidigare jobbat på olika sorters vikariat har fått tillsvidareanställning på heltid inom Norbergs förskolor.

– Utbildade barnskötare har ju småbarnspedagogiken med sig. De som saknar utbildning klarar ju att passa och trösta barnen, men kanske inte vet hur man ska lära dem på rätt sätt, säger Mikael Björlestrand och tillägger:

– Det här kan öka tryggheten för småbarnsföräldrar, om man vet att personalen är utbildad på den förskola där ens barn går.

Kommunens mål att ha en fördelning där det går två förskolelärare på varje barnskötare har hittills varit svårt att uppnå, betonar Mikael Björlestrand.

– Innan har barnskötare anställts på vikariat tills man hittat förskolelärare. Men det har lett till att andelen outbildade barnskötare har ökat. Det har varit jättesvårt att få in förskollärare, kanske på grund av konkurrensen med närliggande kommuner.

Andelen outbildad personal har ställt högre krav på de anställda med utbildning, menar Mikael Björlestrand.

– Man gör säkert ett bra jobb rent praktiskt, men det finns inte samma pedagogiska tänk. Båda yrkesgrupperna behövs, men man ska nog inte låsa fast sig vid en viss fördelning. Det ska vara en lagom blandning, där förskolelärarna kan ta ett större pedagogiskt och administrativt ansvar. 

Annons