Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan tågen gå till Norberg

Snart kan Norbergs företagare få möjligheten att transportera gods via järnvägen igen. Detta efter att Norbergs Järnväg AB föreslagits som infrastrukturförvaltare av en sträcka.

Annons

– Det är ett jobb som pågått i två år. Två företag i Norberg tillsammans med kommunen och Engelsbergs Norberg Järnvägshistoriska förening har bildat bolaget för att ta över drift och underhåll av spåret, berättar Sten Nordström som är styrelseordförande i Norbergs Järnväg AB.

Tanken är att man, utöver rälsbussarna som körs under sommarmånaderna, också ska kunna transportera gods på tågrälsen framöver. Det gäller sträckan mellan Kärrgruvan och Snyten.

– Vi har fått stöd från länsstyrelsen i Västmanland som bidrar med en summa pengar för att rusta upp spåren, säger Sten Nordström.

En upprustning är nödvändig för att järnvägen ska kunna användas för att transportera gods. Senast rälsen användes av den typen av tåg var i mitten av 90-talet.

– Det är viktigt för Norberg som samhälle och stärker industrierna som finns här.

Läs mer: Järnväg i Norberg kan fräschas upp

Om inte bolaget visat intresse för rälsen fanns risken att Trafikverket lagt ner den spårdelen helt.

– Vi är jätteglada att de är intresserade, nu kan ju banan leva vidare, säger Anneli Weiner, kommunikatör vid Trafikverket.

Nu inväntar bolaget bara klartecken från Trafikverket efter att samrådstiden går ut i slutet av augusti.

Läs också: Stationshuset - tillbaka efter 30 år

Läs också: Lokalt bolag ska rädda räls

.

Annons