Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om Norbergsstrejken 40 år – jubileumsutställning väntar

För 40 år sedan hade Spelet om Norbergsstrejken 1891-92 vid Storgruvan i Klackberg premiär. Detta ska nu firas med en jubileumsutställning vid Abrahamsgården i Norberg.

Annons

Nu på söndag den 25 juni kommer ett genrep till denna jubileumsutställning hållas som inledning. Utställningen kommer att finnas i en av Abrahamsgårdens åbodar och har skapats av regisörren Arne Andersson, konstnärerna Lars Larsson, Tuva Lindstedt och Lars-Erik Lärnemark från Norbergs kommun.

Efter genrepet kommer en film vid namn "Eld i berget" gjord av Dramatiska Institutet om det slitsamma arbete som till slut ledde till premiären visas upp i Tingshuset.

Tre av jubileumsutställningens producenter. Lars Larsson, Arne Andersson och Lars-Erik Lärnemark. Bild: Ziad Kaadan (Norbergs Bibliotek)

Efter helgens genrep kommer utställningen att utökas och den riktiga premiären kommer att bli av den 17 juli, ett historiskt datum då arbetarna som strejkade samlades för ett hemligt möte denna dag 1891. Vid premiären den 17 juli kommer det även vara möjligt att besöka spelplatsen i Klackberg.

Jubileumsutställnigen kommer sedan vara tillgänglig alla dagar fram till den tredje september. Öppettiderna kommer vara samma som på Abrahamsgården.

Abrahamsgården i Norberg. Foto: FP-arkiv

För nästan exakt 40 år sedan, den 26 juni 1977, hade teatern "Spelet om Norbergsstrejken 1891-92" premiär. En föreställning för att hedra minnet av de strejkandes kamp. Föreställningen skulle komma att bli av mycket stor betydelse och inspirerade till en ny folkrörelse då så kallade arbetarspel började komma till över hela landet.

Det som blev unikt med föreställningen i Norberg var det stora omfånget med flera hundra medverkande. Att folk från arbetslivet tillsammans med professionella författare, musiker och regissörer började sätta ihop detta var något som ur teaterhistorisk synvikel var helt nytt. Att man sedan gjorde det på "den riktiga platsen" för händelsen var något som gjorde Norberg extra speciellt.

Produktionsstöd har kommit in från Norbergs Kommun samt från Carl Magnus Gagge på Västmanlands läns musem och Ingrid Svedell ATR/amatörteatersamarbete i Västmanland.

Arrangörer är Folket i Bild Västmanland/Dalarna, Norbergs Arbetarekommun, Bergslagens Folkhögskola, LO och ABF

Annons