Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Olov Karlsson skriver reportagebok om skogsbranden

Norbergförfattaren Sven Olov Karlsson skriver en reportagebok om den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014 som drabbade honom själv hårt.

Annons

I branden förlorade Sven Olov Karlsson nästan all sin skog, 40 av 44 hektar. Inom bara ett dygn bröt en eldstorm ut och han och familjen tvingades lämna hembyn Nyhyttan.

– I princip förstördes all produktiv skog jag ägde, säger Sven Olov Karlsson.

Norrbergförfattaren Sven Olov Karlsson skriver en reportagebok om den stora skogsbranden.

Nu har han fått ett arbetsstipendium av stiftelsen Natur & Kultur på 100 000 kronor för att kunna färdigställa en reportagebok om branden. Redan i augusti 2014 när skogsbranden började härja okontrollerat rapporterade Sven Olov Karlsson för tidningarna Expressen och Land om branden. Sedan dess har idén om att skriva något längre om den grott.

– Det som har slagit mig efter branden var hur snabbt det gick för resten av samhället som inte varit direkt drabbad av den att glömma det som var en stor händelse. I Stockholm fick jag bara ett år efter branden kommentaren: ”Men nu har väl skogen vuxit upp igen”. Det är därför jag vill gå på djupet och berätta om det som hände.

Skönlitterärt sett har Sven Olov Karlsson skildrat branden i novellsamlingen ”Västmanland” som gavs ut för drygt ett år sedan. Hans plan är att reportageboken ska vara klar om ett år.

Annons