Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikskolechefen om rånförsöket i Norberg: "Fattade inte att det var ett rånförsök"

När de tre maskerade männen kom in till trafikskolan, mitt på blanka eftermiddagen, trodde Johan Dahlborg först att det var några halloweenfirare.

Annons

Fagersta-Posten rapporterade i tisdags kväll om att två misstänkta rånare greps i Norberg efter en kortare biljakt i centrala Norberg.

Läs mer: Polisen grep två rånare efter biljakt

Johan Dahlborg är trafikskolechef på Trafikskolan i Norberg, som utsattes för rånförsöket. Han berättar om tisdagseftermiddagen, när de tre rånarna dök upp.

– Det kom in tre helt svartklädda killar, från topp till tå. De var totalt maskerade. De ser så maskerade ut att vi tror att det är för att det är halloween. Jag fattade inte att det var ett rånförsök, säger Johan Dahlborg.

Men så kommer en av rånarna fram mot honom med en kniv som han hotade honom med samt en till i personalen.

– De pratade arabiska, så jag fattade inte vad de sa. Det fick jag förklarat för mig efteråt. Han hotade oss växelvis, berättar Johan Dahlborg som minns att åtminstone 15 personer befann sig i lokalen när rånarna slog till.

Den andra killen, beskriver Johan Dahlborg, riktade en pistol mot hans ansikte. En tredje person befann sig utanför. Rånförsöket pågår under ett par minuter, som Johan Dahlborg bedömer det, innan en annan ur person ur personalen hoppar på de två rånarna som är vid receptionen och motar ut dem.

Rånartrion springer ut och Johan Dahlborg följer efter samtidigt som han försöker ringa polisen. Jakten går över Coop-parkeringen, förbi pizzerian Viking och sedan nära skolorna där trion försvinner utom synhåll.

Johan Dahlborg beskriver att han fortsätter springa mot gymmet då han gissar att de rör sig mot det hållet. Rånarna syns inte till, men en kvinna uppger att hon sett tre personer springa förbi. Då det var kolsvart ute bestämde sig Johan Dahlborg för att avbryta jakten.

Polisen, som befann sig i Fagersta, var på plats inom tio minuter och kunde inom en timme gripa två av männen.

– Polisen var snabbt på plats och gjorde ett bra jobb. De skötte sig bra, säger Johan Dahlborg.

De två 18-åringarna som greps är fortsatt anhållna, misstänkta för att ha försökt råna trafikskolan. Förhör har hållits men ärendet är belagt med sekretess och polisen yttrar sig därför inte om några medgivanden gjorts eller inte. Inte heller berättar polisen om den tredje personen kunnat lokaliseras.

Vad betydde trafikskolechefens insats för polisens arbete?

– Det betydde mycket. Det var väldigt bra gjort, säger Christina Hagström, inspektör hos polisens utredningsjour.

Enligt Johan Dahlborg blev det aldrig någon kalabalik i samband med rånförsöket.

– Det var riktiga amatörer, inga proffsförbrytare. Inte ens "ge mig pengarna" sa de. De var ju räddare än vad jag var, så upplevde jag det, säger han.

Annons